Majka Božja Molvarska

Čudotvorni kip

Čudotvorni kip Majke Božje Molvarske potječe iz ranog srednjeg vijeka iz vremena gotike i pretpostavlja se da datira iz oko 1470. do 1480. godine. Napravljen je od lipova drveta te predstavlja Madonu s Djetetom. Nabor koji okomito pada od Marijine lijeve ruke na kojoj drži Dijete osobito je karakterističan. On, prema A. Horvat, pripada kipovima bliskima stilu duge linije kojim su se rado izražavali sjevernjački majstori alpskih krajeva (majstori sjevernih alpskih krajeva) u trećoj četvrtini 15. stoljeća. I Marija i dijete Isus imaju na glavi velike krune nabuhlog, baroknog oblika. Visina kipa je oko 63 centimetra (s krunom oko 70 cm), u najširem dijelu kip ima 30 cm, a dubina mu je 16 cm. Kako je u ovom dijelu Hrvatske ostalo sačuvano malo srednjovjekovnih umjetničkih djela, ovaj kip nadopunjuje oskudan gotički inventar Podravine.

Molvarci su prema predaji kip dobili od redovnika iz samostana preko Drave. Taj je gotički kip još u 15. stoljeću u Molve dospio vjerojatno iz franjevačkog samostana između Ždale i Gole, što bi odgovaralo vremenu vladavine sv. Elizabeti i prostoru današnjih ostataka u Pepelari kod Novačke.

Kip je na zanimljiv način sačuvan tijekom bogate molvarske povijesti. Kad su Molvarci sredinom 16. stoljeća zbog provala Osmanlija napustili svoje selo i podravski kraj, kip su zakopali u zemlju blizu kapelice vjerujući da će se ubrzo vratiti i opet ga iskopati. Međutim, kako se njihovo progonstvo odužilo, tako su oni koji su ga zakopali u progonstvu i umrli. Kip je bio zaboravljen, a u međuvremenu naraslo raslinje sakrilo je mjesto na kojem je zakopan, no vol gazde Škripelja koji je slučajno ondje pasao travu, svojim je rogom zaparao zemlju i iskopao kip Majke Božje Molvarske. Glas o čudesnom pronalasku kipa ubrzo se proširio krajem pa je narod već u 17. stoljeću počeo hodočastiti u ovo Marijino svetište te se moliti pred čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske.

Svečana haljina – plašt kojim je ogrnut kip zavjetni je dar i znak zahvale za uslišane molitve i zagovor Majke Božje Molvarske, vjernika i hodočasnika koji rado kao djeca dolaze svojoj Majci u ovo svetište. Župa ih posjeduje više i kip je za različite blagdane i svetkovine odjenut različitom haljinom. U procesiji prije središnjeg euharistijskog slavlja, 2020. godine kada je proslavljena jubilarna 550. godina od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske, korištena je najstarija haljina o kojoj je u župnoj kronici zapisano da su je ,,hodočasnici nosili u Rim, 1907. godine, blagoslovio ju je papa Pio X. kod blagoslova nabožnih predmeta. Nakon toga hodočastili su u Lurd i položili  je na špilju Gospe Lurdske, dotaknuli su s njom lijes sv. M. Margarete Alacoque, kućicu Majke Božje u Loretu, kao i svetište u Asizu.”

 

Skip to content