Franjevački svjetovni red

Franjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju sv. Franje Asiškoga i dio je velike franjevačke obitelji koji se dijeli na Prvi red, Drugi red (klarise) i naš Franjevački svjetovni red, do nedavno poznat kao Treći red sv. Franje.

On je organizirano zajedništvo u kojem njeni članovi, nakon što polože zavjete, nastoje živjeti Evanđelje po primjeru sv. Franje. Svoje poslanje žive u svijetu, obitelji i vršeći svoje staleške dužnosti (nisu kao Prvi i Drugi red vezani uz samostane). Po kanonskom pravu Katoličke Crkve, Red ima pravnu osobnost u Crkvi.

Red vodi Internacionalno vijeće koje ima svoje sjedište u Rimu, svaki narod ima svoje Nacionalno vijeće, a na regionalnoj razini Područno vijeće.

Braća i sestre (tako se međusobno nazivamo i osjećamo) svoje zajedništvo na konkretan način proživljavaju u malim bratstvima ili zajednicama vezanim uz naše samostane i župe. Takve zajednice vodi Mjesno vijeće u koje je uključen i tzv. duhovni asistent (to je redovito svećenik – franjevac).

Bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda uključeno je Zagrebačko područno bratstvo bl. Alojzija Stepinca.

Članovi našega bratstva su:

Ana Paša, ministra

Marija Popec

Jalža Tuba

Marija Vedriš

Ana Jaković

Mara Elizabeta Žufika

Doroteja Pošta

Mara Puškarić

Mara Gregurić

Mara Ivančan

 

Skip to content