PROSLAVA 150 GODINA ŽUPNE CRKVE

OBJAVLJENO:

Na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja 2013. župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama proslavila je 150 godina svoje župne crkvu.
Svečano i središnje euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u nazočnosti svećenika iz Virovskog dekanata, te svećenika, koji su rodom iz Molva. U koncelebraciji je bio i o. Ljudevit Maračić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca. Naime, franjevcima konventualcima je prije 47 godina tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Šeper povjerio na upravljanje molvarsku župu i marijansko proštenište. Pristgle su i sestre milosrdnice zagrebačke provincije sa sa provinciajalnom glavaricom s. Vlastom Tkalec. Misi su uz brojne hodočasnike i župljane prisustvovali i uzvanici iz društveno-političkog života iz samih Molva, ali i županije: Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota, dožupan, Stjepan Fosić, načelnik Općine Molve, narodni zastupnici u Hrvatskom saboru Stjepan Milinković i Branko Hrg, koji je ujedno i predsjednik HSS-a. Uz visoke goste prisustvovali su i članovi Družbe Braća Hrvatskoga zmaja, Zmajski stol Križevci.
U prepunoj crkvi prije početka euharistijskog slavlja članovi i predstavnici župnog vijeća pozdravnim su govorom zaželjeli biskupu Mrzljaku dobrodošlicu. Kao prigodni dar poklonili su sliku priznatog slikara-naivca Martina Kopričanca iz Molva.
U svojoj homiliji varaždinski biskup osvrnuo se na smisao i razloge gradnji crkava, koje vjernici podižu u svojim mjestima i gradovima. Gradeći crkve, a nekad i ovako velike, poput ove molvarske crkve, koja je lijepo urešena i uredna, vjernici su očitovali svoju težnju za duhovnim i nadnaravnim. Usprkos totalitarnom režimu komunizma, koji je želio izgdraditi sustav bez Boga, vjernici su odolijevali uvjereno i uporno svemu što im je željelo izbaciti Boga i vjeru iz života. Život koji se temelji na materijalnom nema perspektivu, zato je papa Benedikt, kao svojevrsnu oporuku svoga pontifikata, ostavio Godinu vjere u kojoj smo pozvani učvrstiti vjeru o njoj razgovarati i nadati se. Upravo je nada temeljni navještaj Uskrsa. Krist je pobijedio smrt i grijeh i pokazao nam svima put, kojim je vjernik pozvan ići. Stoga i vjernici u svakom crkvenom djelovanju pronalaze mjesto za rast u vjeri – naglasio je mons. Mrzljak.
Po završetku euharistijskog slavlja riječima zahvale obratio se domaći župnik o. Tomislav Glavnik naglasivši da su nas stari gradnjom molvarske župne crke obvezali da i sami danas u zajedništvu i s vjerom u Boga gledamo prema izazovima sadašnjeg trenutka i budućnosti, posvješćujući si da samo čvrsta vjera može ostvariti velika djela.
Po završnom blagoslovu mons. Mrzljak je blagoslovio novi relikvijar predviđen za moći sv. Antuna Padovanskoga. Naime, prošle godine, Padovanska bazilika sv. Antuna darovala je molvarskom prošteništu moći sv. Antuna. Tim činom molvarska crkva postala je privilegirano mjesto antunovske pobožnosti, te se ubraja u rijetke crkve u svijetu, koje imaju moći Sveca cijeloga Svijeta. Relikvijar je izradio prof. Hrvoje Ljubić u suradnji s Borisom Pokosom iz Zagreba. Nakon blagoslova moći su pohranjene u novi relikvijar.
Poslije toga na ulazu u crkvu otkrivena je spomen ploča graditeljima župne crkve župniku vlč. Josipu Gjiketi i pukovniku Ignacu Čiviću pl. Rhorskom. Spomen ploču darovala je Družba Braća hrvatskoga zmaja, a brončane reljefe dvojice inicijatora gradnje izradio je Marijan Glavnik, akademski kipar iz Siska. Ploču je otkrio mons. Mrzljak. Za vrijeme svete mise liturgijsko pjevanje vodio je veliki župni zbor u zajedništvu sa zborom mladih molvarske župe.
Po izlasku iz crkve mjesni KUD Molve izveo je prigodni kulturno umjetnički program i „Molvarsko vuzmeno kolo“. Zajedništvo visokog jubileja nastavljeno je druženjem u novom društvenom domu.
Svake godine na Uskrsni ponedjeljak otvara se hodočasnička godina Majci Božjoj Molvarskoj i traje do Male Gospe. Prošle godine u mjesecu studenom Sveta Stolica je molvarskom prošteništu podijelila povlasticu potpunog oprosta i uzdignula molvarsku župnu crkvu na rang oprosnog mjesta na rok od sedam godina.
Potpuni oprost se u molvarskoj župnoj crkvi može dobiti svakim danom uz uobičajene uvjete za vrijeme Godine vjere, što je svojom odlukom odredio mons. Josip Mrzljak, dijecezanski biskup. Sveta Stolica je pak odredila da svi hodočasnici koji na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, Nedjelju Srpnjicu (prva u srpnju), na Veliku Gospu i Malu Gospu pohode molvarsku crkvu i ispune što Crkva traži, mogu dobiti potpuni oprost vremenitih kazni za sebe ili za dušu pokojne osobe. Osim njih oprost vremenitih kazni mogu dobiti svi oni bolesni, koji dok uz uobičajene molitve u svojim kućama uprave svoje molitve pred kojom slikom ili sličicom Majke Božje Molvarske.
„Pronicljivošću pukovnika i snažnom vjerom ondašnjeg molvarskog župnika sa svojim župljanima (a te godine 1853. U cijeloj župi Molve bilo je svega 140 kuća ) odlučili su graditi novu crkvu na brežuljku zvanom Krbuljin. Impozantna crkva koja danas dominira ovim krajem Podravine velebni je prizor za putnike namjernike već iz daljine. Crkva je građena u obliku latinskog križa u neoromanskom stilu. Visina zvonika je 45 m. Duljina unutrašnjosti crkve je 43 m a širina u križu 27 m , a visina nešto manje od 15 m. Gradnja je trajala gotovo 10 godina i mnogi su se pitali (a i danas) zašto je takva velebna građevina smjelo građena u tako malom mjestu sa svega 140 kuća? Ljepotu unutrašnjosti crkve izražavaju slike i ornamentika (26 fresko slika veličine 5m kvadratnih. Svetište i glavni oltar sa pokrajnim oltarima još više uljepšavaju ovu Podravsku ljepoticu.“
D. Kokša

Skip to content