Otvorenje hodočasničke 2024. godine

OBJAVLJENO:

U Marijinu svetištu, na Uskrsni ponedjeljak, otvorena je hodočasnička 2024. godina. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predslavio je provincijalni ministar franjevaca konventualaca o. Miljenko Hontić uz koncelebraciju Željka Paše, DI, dekana Fakulteta crkvenih orijentalnih znanosti u Rimu i o. Zdravka Tube, čuvara svetišta.

Propovjednik je razlomivši evanđeosku riječ prisutnim vjernicima istaknuo: ,,Uskrsnuće je, kao i sva otajstva naše vjere, moguće shvatiti i doživjeti samo onda ako čovjek u sebi razvije duhovnu dimenziju svojega bića. Kao prvi korak za razumijevanje Boga u našem životu dobro je poput dvojice učenika iz Evanđelja uvijek iznova prebirati Božju riječ i doživljaje koje smo preživjeli. U drugom je koraku važno Isusu ispričati što to mi doživljavamo, kako razmišljamo, baš kao što su učenici ispričali Isusu što se dogodilo. Zatim trebamo dopustiti Isusu da nam On ispriča stvarnu istinu. U četvrtom koraku se zaustavimo, zašutimo i pustimo da se ,,slegne prašina’’, osluškujmo Božji glas u nama. Isus nam tada može otvoriti oči, možemo shvatiti sve iznova na drugačiji način, Božjim pogledom. Tada možemo učiniti i peti, konačni korak, možemo pozvati Isusa da sjedne s nama za stol. Tako pristupamo sakramentu svete ispovijedi i euharistije i tu nam se Isus objavljuje. Neka nam nikada ne bude teško doći na sakramente gdje Isusa osobno susrećemo. Neka nam nikada ne bude teško uzeti u ruke Njegovu riječ preko koje ga osobno susrećemo. To će nas uvijek dizati i otvarati nam oči. Neka nam u tome bude primjer i pomoć naša nebeska Majka Marija kojoj se utječemo u zagovor u ovom njezinu svetištu i danas kod otvaranja hodočasničke godine, ali i cijele godine koja je pred nama.’’

Euharistijsko slavlje u 9.00 sati predslavio je o. Martin Jaković, vikar provincije i gvardijan u Splitu uz koncelebraciju o. Miroslava Štubana. ,,Pomicanjem grobnog na Isusovu grobu u naš je svijet ušla boja Uskrsa a to je boja Očeve ljubavi. Uskrsli Gospodin prolazi ovim svijetom i želi uskrsnuti u svakome od nas. Probudimo se iz mrtvila i slavimo Boga cijelim bićem da nas uskrsna radost u potpunosti ispuni’’, potaknuo je o. Martin u svojoj propovijedi prisutne vjernike.

Svim hodočasnicima želimo dobrodošlicu u Marijino svetište. Program hodočasničke godine možete pratiti na: www.zupa-molve.com ili Facebook: Marijino svetište Molve.

Foto: Đuro Grčić

Skip to content