Proslava sv. Filomene

OBJAVLJENO:

U Marijinu svetištu u Molvama, 27. siječnja 2024., proslavljen je spomendan sv. Filomene. Duhovni program započeo je u 10.30 sati molitvom krunice. Slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa.

U svojoj je propovijedi vlč. Domitera potaknuo prisutne da poput sv. Filomene izaberu Isusa u svojem životu te mu se kao i ona potpuno predaju:

,,Sveta Filomena dopustila je Bogu da uđe u sav njezin život. A što mi danas činimo s Bogom? Bog nije nužno izbačen iz života ljudi, dapače, ljudi ne odustaju od vjere u Boga, ali Bog više nije Bog – izvor života, milosrdni Otac, sama Ljubav i Dobrota, svrha postojanja, nego ukras kojim se kitimo, ili poput kućanskih aparata kojega uključimo kada ga zatrebamo ili jedan od hitnih brojeva u telefonskom imeniku za situacije kad zagusti. Ako je Bog ukras, onda ga trebamo da se pokažemo pred drugima – vjernici smo. Ako je poput kućanskog aparata, onda ga pospremimo u ormar ili spremište, da ga gosti ne vide, jer nije zgodno da bude tu, smetat će. Ako je hitni broj – onda je vrlo rijetko u uporabi, bolje da ga ne trebaš. Vjernici danas vjeruju u Boga, ali često žive kao da Boga nema. Izgovarajući ove riječi, kad kažem vjernici, mislim na sebe i vas. Naši su životni stavovi i opredjeljenja uvjetovani željom da nam bude dobro, ali nisu pokrenuti vjerom u Boga koji nas je stavio na put života kojemu je cilj On sâm.

Sveta Filomena, djevica i mučenica prvih kršćanskih stoljeća, čiju svetost danas slavimo, jedna je od nebrojenih hodočasnika na ovoj zemlji koja je, milošću Božjom, upoznala Isusa Krista preko je svoje obitelji. Filomena se oduševila za Isusa – prepoznala je da je Isus pravi put za život na zemlji, uvidjela je da ne može njezin život biti isti nakon upoznavanja i susreta s Isusom. Tko jednom izabere Isusa, taj ga bira svaki dan.”

Svoju je propovijed vlč. Domiter završio riječima: ,,Dragi brate, draga sestro, dragi župljani, dragi hodočasnici, dragi štovatelji svete Filomene! Budite hrabri. Ustrajte u svetoj vjeri u kojoj ste poučeni. Ne bojte se živjeti po zakonu Krista i Crkve. Donositi odluke života koje ne isključuju Isusa, koje Isusa ne čine ukrasom, sporednim likom, smetalom, zabavljačem, ispunjavateljem želja. Neka naši odabiri budu koraci na putu prema vječnosti, na putu za Isusom i prema Isusu. Neka naši životni izbori ne budu pogubni za nas – budimo uvijek sigurni da nas ono što činimo i živimo vodi k vječnoj radosti na nebesima. Neka nas ohrabre riječi blaženoga Alojzija Stepinca koje je izrekao na sudu: „Znajte, Isus Krist je Bog! Za Njega smo spremni umirati!“

Nakon euharistijskog slavlja i zajedništva uz objed slijedilo je euharistijsko klanjanje te pobožnost sv. Filomeni.

U proslavi su sudjelovali hodočasnici iz Lobora, Svetog Križa Začretje, Velike Gorice, Zagreba, Bjelovara, Koprivnice sa svojim svećenicima te hodočasnici iz okolnih mjesta. Hadočasnici su pohodili i zavjetnu kapelicu Majke Božje Molvarske te se uz pjesmu i molitvu utekli u zagovor svoje nebeske Majke. 

Hvala svima koji su hodočastili u Marijino svetište kao i svima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji ovoga hodočasničkog dana!

Skip to content