Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

OBJAVLJENO:

U Marijinu svetištu proslavili smo svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Središnja proslava bila je u 11.00 sati kada je euharistijsko slavlje predslavio mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru, a u koncelebraciji su bili o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i drugi svećenici.

U svojoj je propovijedi mons. Milovan podsjetio na svu radost poruke ovoga blagdana sažetim u riječima II. Vatikanskog sabora: ,,Bezgrešna Djevica, sačuvana od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek zemaljskoga života, bila je dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu.” (LG 59). Kao i u ovim riječima: ,,Isusova Majka –

kao što je tijelom i dušom već proslavljena na nebu – slika i početak Crkve kakva ima biti u budućnosti, tako i na ovoj zemlji… svijetli putujućem Božjem narodu kao putokaz pouzdane nade i utjehe.” (LG 68). Marija je dakle putokaz koji budi nadu i ohrabruje ljudsko srce da ne malakše dok hoda ovom zemljom, jer čeka nas blažena vječnost i radosno zajedništvo s Bogom. I samo naše hodočašće u ovo prekrasno marijansko svetište otkriva pravu narav i srž ljudskoga života: a to je hod prema Bogu, hod prema vječnosti. Marija je pravi putokaz prema slavi vječnosti koju oko nije vidjelo, uho nije čulo, srce nije osjetilo, a koju je Bog pripremio onima koji ga ljube (usp. 1 Kor 2,9). Marija je putokaz u današnjem vremenu nametanja svjetonazora i ideologija koje nas odvode od Božjih pravila i zakona. Marija je putokaz nade i utjehe, a nazvana je i ,,početkom svijeta boljega”, istaknuo je biskup Milovan.

Svoju je propovijed završio riječima: ,,Ovdje smo danas u svetištu Majke Božje. Tu smo kao plod vjere naših starijih i kao plod ljubavi Majke Božje prema našem narodu. Stoga s jednakim pouzdanjem koje su imali naši očevi i majke, djedovi i bake, donesimo danas Mariji naše radosti i žalosti, nade i tjeskobe, jer Ona nas sluša i čuje. Otvorimo srca i uprimo oči duše prema nebeskom svjetlu gdje u slavi blista Isusova i naša Majka, putokaz nade i znak utjehe jer svi smo mi njezina djeca, sinovi i kćeri.”

Potaknuti riječima mons. Milovana nastavljamo živjeti svoju svakodnevicu utječući se Mariji u zagovor te nastojeći živjeti putem kojim nas Marija vodi.   

Uz brojne hodočasnike bili su prisutni i predstavnici županijske i općinske vlasti sa svojim suradnicima. Molitvenom, dostojanstvenom i svečanom duhu euharistije doprinijeli su hodočasnici i svi koji su sudjelovali u pripremi i proslavi ovoga Marijina blagdana.

Ovom euharistijskom slavlju prethodila je euharistija u 9.00 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske koju je predslavio o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar. Predslavitelj o. Miljenko istaknuo je  u svojoj propovijedi kako nam Blažena Djevica Marija danas posebno stavlja na srce pouzdanje u Boga i stavljanje sebe Njemu na raspolaganje. Podsjetio je sve prisutne na Marijinu otvorenost za pomoć Elizabeti te istaknuo sv. Maksimilijana, velikog Marijina štovatelja, koji je darovao svoj život za drugoga, za oca obitelji. Nakon euharistijskog slavlja lijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske od zavjetne kapelice do župne crkve.

U svetištu su još bile svete mise u 7.00, 16.00 i 19.00 sati.

Proslavi svetkovine Uznesenja BDM na nebo prethodila je trodnevna priprava koju je vodio o. Zlatko Vlahek, definitor i tajnik provincije. Treći dan trodnevnice, na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, euharistijsko slavlje bilo je kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske nakon kojega je slijedila procesija sa svijećama uz čudotvorni kip Majke Božje Molvarske.

Svim prisutnim hodočasnicima želimo Božji blagoslov i neka ih zagovara i čuva naša nebeska Majka Marija!

Foto: Nikola Cik i Danijel Domitrović

Skip to content