Proslava svetkovine Velike Gospe

OBJAVLJENO:

Proslavili smo, 15. kolovoza 2022., svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Središnja proslava bila je ovdje u Marijinu svetištu u 11.00 sati kada je euharistijsko slavlje predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup a u koncelebraciji su bili o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, župnik iz Murakerestura don Antonio i o. Zdravko Tuba, župnik i čuvar svetišta.

U svojoj je propovijedi mons. Radoš potaknuo na pažljivo slušanje Božje riječi  poput Marije koja sluša i čuje Božju riječ te po njoj živi. Marija nam svojim prijelazom iz ove obale – zemlje, u obalu – nebo pokazuje put, gdje je naša domovina, gdje je ispunjenje ljudske čežnje. Marija nije most (Krist je most) već put (,,pristupna cesta”) prema Kristu; sve što čini, svaki Njezin pogled vodi nas prema Kristu. Slijedimo Mariju i poput Nje budimo drugima po dobrom djelu, riječi i blizini put do Krista koji je most između neba i zemlje gdje je naša konačna domovina.

Potaknuti riječima mons. Radoša nastavljamo živjeti svoju svakodnevicu utječući se Mariji u zagovor te nastojeći živjeti putem kojim nas Marija vodi.   

Euharistijsko slavlje bilo je na novouređenom vanjskom prostoru uz Duhovno-pastoralni centar ,,Oaza Bezgrešne” koji je u izgradnji. Uz brojne hodočasnike bili su prisutni i predstavnici županijske i općinske vlasti sa svojim suradnicima: župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i načelnik Općine Molve Zdavko Ivančan.

Molitvenom, dostojanstvenom i svečanom duhu euharistije doprinijeli su hodočasnici i svi koji su sudjelovali u pripremi, kako je i rekao sam župnik, o. Zdravko: ,,Hvala svima koji su pridonijeli u organizaciji i pripremi svečanosti liturgije ovoga dana u čast Majke Božje. Posebna zahvala mons. Boži Radošu, varaždinskom biskupu koji je ovu Marijinu svetkovinu predslavio ovdje s nama u Njezinu svetištu, o. Miljenku Hontiću, provincijalnom ministru i braći svećenicima koji su bili u koncelebraciji i na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi.”

Ovom euharistijskom slavlju prethodila je euharistija u 9.00 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske koju je predslavio o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar uz koncelebraciju o. Đure Hontića, gvardijana u Puli i o. Zdravka Tube te asistenciju o. Zlatka Vlaheka, tajnika Provincije. Predslavitelj o. Miljenko izrekao je svoju radost i zahvalnost što može biti u ovom Marijinu svetištu tako lijepom Njezinu mjestu, ljepšem od mnogih mjesta u svijetu u kojima je i sam bio. Pozvao je prisutne vjernike da poput Marije čuju Božju riječ te po njoj žive svoj život jer ih ona potiče na ono što je dobro, lijepo, plemenito… Slijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske koju je predvodio o. Miljenko Hontić, od zavjetne kapelice do župne crkve.

U svetištu su još bile svete mise u 7.00, 16.00 i 19.00 sati.

Svim prisutnim hodočasnicima želimo Božji blagoslov i neka ih zagovara i čuva naša nebeska Majka Marija!

Skip to content