Otvorena izložba ,,Ponosan na dom i kraj svoj”

OBJAVLJENO:

Duhovski ponedjeljak i blagdan Marije Majke Crkve u našoj župi svečano je proslavljen euharistijskim slavljem u 11.00 sati koje je predslavio mons. Josip Mrzljak, biskup u miru uz koncelebraciju deset svećenika. Nakon blagoslova temelja Doma za osobe starije dobi ,,Punina života” slijedilo je otvorenje izložbe.

U Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena je izložba pod nazivom ,,Ponosan na dom i kraj svoj” posvećene 100. obljetnici rođenja biskupa Đure Kokše (1922. – 1998.).

Izložba je drugi događaj u sklopu Godine biskupa Đure Kokše u Molvama, koju su osmislili i organizirali Župa Uznesenja BDM Molve, Općina Molve, Društvo za povjesnicu i starine Molve, Muzej grada Koprivnice i Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Autor postava izložbe i popratnog kataloga je mag. hist. Nikola Cik, povjesničar i kustos u Muzeju grada Koprivnice, koji je prisutne i upoznao sa sadržajem izložbe koja je tek početak istraživanja života biskupa Đure Kokše. Prisutnima se obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin istaknuvši radost što Muzej može sudjelovati u otvorenju izložbe ali i u znanstvenom skupu koji se priprema za studeni. Zahvalio je kustosu Nikoli Ciku što se odlučio na istraživanje života biskupa Đure Kokše o kome nije jednostavno govoriti jer je riječ o čovjeku velike energije, velikog radnog naboja, velikog znanja, čovjeku koji je bio poliglot, erudit i ono što nas jako veseli je njegovo prikupljanje umjetnina.”

Prisutnima se obratio i sam mons. Josip Mrzljak koji je otvorio izložbu. Kako je u svom govoru spomenuo mons. Josip Mrzljak je nakon smrti biskupa Kokše dobio njegov ured u kojem je nastavio svoj rad kao biskup. 

Otvorenje izložbe obogatio je ženski pjevački sastav Kulturno-umjetničkog društva Molve.

Skip to content