Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

OBJAVLJENO:

U Marijunu svetištu u Molvama proslavili smo, 15. kolovoza 2021., svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Središnja proslava bila je u 11.00 sati kada je euharistijsko slavlje predslavio mons. Giorgio Linqua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj a s njim u koncelebraciji su bili o. Miljenko Hontić, gvardijan u Vinkovcima, vlč. Damir Slamek, župnik u Novom Virju i o. Zdravko Tuba, župnik i čuvar svetišta.

U svojoj je propovijedi mons. Linqua rekao: ,,Današnja svetkovina Velike Gospe govori nam da je Gospa na nebu ne samo dušom već i tijelom. Naravno, tijelo je preobraženo kao i tijelo Isusa Uskrslog… Marija je već preobražena kao što ćemo i vidjeti na kraju vremena o uskrsnuću mrtvih. Vjerujem u uskrsnuće tijela koje ispovijedamo u ,,Vjerovanju” i kako nas uči Katekizam Katoličke Crkve. Ono što će se dogoditi s našim smrtnim tijelima u posljednji dan odnosno na svršetku svijeta u Mariji po jedinstvenom privilegiju već je ostvareno”. U nastavku je mons. Linqua podsjetio vjernike na vjerovanje u Marijino uznesenje tijekom stoljeća iako je dogmom proglasio papa Pijo XII. 1. studenog 1950. godine. ,,Vjera u Marijino uznesenje prenosila se iz stoljeće u stoljeće”, nastavio je mons. Linqua te progovorio o ljepoti Marijine sačuvanosti od istočnoga grijeha i dostojnim darom da ,,Ona koja je sačuvana od grijeha ne treba proći kroz raspadljivost,  što je posljedica grijeha, kako bi ušla u Kraljevstvo Nebesko i svojim proslavljenim tijelom. Što to znači za nas? Kakve posljedice ima za naš konkretni život?

Prvi: Imamo Majku tijelom i dušom na nebu. Ne samo da imamo ljubav milosnog Oca već i ljubav majčinskog srca. Svi dobro znamo što znači biti voljen majčinskim srcem, Gospa nas voli majčinskim srcem, svakoga od nas kao da smo joj jedino dijete. Lijepo je znati da nam je nebeska Majka blizu svojim Srcem upravo u trenutku kada se osjećamo najslabijima, kada nam ponestaje snage, kada smo u iskušenju, ili se moramo suočiti gotovo s nepremostivim preprekama kada smo najosjetljiviji.

Drugo: Marija je već ono što ćemo mi biti. Tijelom i dušom uznesena na nebo – otajstvo koje će se ostvariti i u našem životu. Gledajmo Mariju i u Njoj ćemo vidjeti kakvi bismo trebali biti. Marija je naše ogledalo. Njezina se slika mora odražavati u nama kao što je naša slika u Njoj.” Mons. Linqua spomenuo je dragu mu meditaciju Chiare Lubich koja pita Isusa zašto nam nije ostavio Mariju kao što je On ostao s nama u Presvetoj Euharistiji. ,,Odgovor je dobila: Nisam je donio jer ju želim vidjeti u tebi. Iako niste bezgrešni moja će vas ljubav očistiti od grijeha i učiniti Njoj sličnoj i vi ćete raširiti ruke i otvoriti majčinska srca cijelom čovječanstvu koje žeđa za svojim Bogom i majkom Njegovom. Na vama je sada blažiti boli, rane, brisati suze… pjevaj litanije i nastoj se ogledati u njima. Imamo Majku na nebu, ali mi moramo biti druga Marija ovdje na zemlji: na nama je dakle ublažiti boli, rane, obrisati suze napaćenom čovječanstvu kao što bi to učinila Marija.

Treće: Majka nas zagovara. Dok nas čeka gore Marija moli za nas ovdje dolje da usljed poteškoća ovoga svijeta ne izgubimo put koji vodi k Ocu. Ona je uistinu Vrata nebeska, Zvijezda jutarnja. Zato možemo profitirati moljenjem sv. krunice: ponavljamo pedeset puta pozdrav anđela Gabrijela kod navještenja: ‘Zdravo, Marijo milosti puna, Gospodin je s Tobom’… ali također pedeset puta prosimo da se moli za nas: ‘sada i na času smrti naše’. Može li Majka ne čuti vapaj toliko upornog djeteta. Tješi nas i poziva da se ne obeshrabrimo.  Veliki marijanski svetac sv. Bernard obraća se Gospi povjerljivim tonom:

‘Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se još nikada nije čulo da si
ti ikoga zapustila koji se tvojoj zaštiti utekao, tvoju pomoć zatražio,
tvoj zagovor zaprosio! Ovim pouzdanjem utječem se ja k tebi, Djevice
djevica, k tebi, Majko, dolazim ja grešnik i uzdišem: nemoj, Majko
Riječi Božje, prezreti riječi mojih, nego ih milostivo poslušaj i
usliši. Amen’.’’

Potaknuti riječima mons. Linque nastavljamo živjeti svoju svakodnevicu utječući se Mariji u zagovor te nastojeći živjeti kako bi Marija živjela.   

Euharistijsko slavlje bilo je na vanjskom prostoru uz župnu crkvu uz kip Bezgrešne – temelj Duhovno-pastoralnog centra ,,Oaza Bezgrešne”.

Molitvenom, dostojanstvenom i svečanom duhu euharistije doprinijeli su hodočasnici i svi koji su sudjelovali u pripremi, kako je i rekao sam župnik, o. Zdravko: ,,Hvala svima koji su pridonijeli u organizaciji, pripremi svečanosti liturgije ovoga dana u čast Majke Božje. Posebna zahvala mons. Giorgiu Linqua, nunciju u Republici Hrvatskoj koji je ovu Marijinu svetkovinu predslavio ovdje s nama u Njezinu svetištu. Hvala za prisutnost i ljepotu riječi koje ohrabruju na putu nasljedovanja Marije, naše nebeske Majke.”

Ovom euharistijskom slavlju prethodila je euharistija u 9.00 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske koju je predslavio o. Martin Jaković, gvardijan u Splitu uz koncelebraciju o. Zdravka Tube. Nakon euharistijskog slavlja slijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske od zavjetne kapelice do župne crkve.

U ovom Marijinu svetištu svete mise su bile još u 7.00 sati koju je predslavio o. Miroslav Štuban. U 16.00 sati euharistiju je predslavio o. Đuro Hontić koji je blagoslovio prisutne roditelje i djecu. Svetu misu zahvale za sve primljene milosti po zagovoru Majke Božje Molvarske predslavio je u 19.00 sati o. Zdravko Tuba. Nakon euharistijskog slavlja bilo je klanjanje u znaku zahvale za primljene milosti.

Neka nas zagovara i čuva naše nebeska Majka Marija!

Skip to content