Proslavili smo 80. obljetnicu mučeništva sv. Maksimilijana M. Kolbea

OBJAVLJENO:

NIJE UMRO, DAROVAO JE ŽIVOT!

Poseban je dan 14. kolovoza 2021. za sve apostole Bezgrešne – članove Vojske Bezgrešne kada se spominjemo 80. obljetnice mučeništva sv. Maksimilijana M. Kolbea.

U Marijinu svetištu u Molvama proslavili smo ovu obljetnicu svečanim euharistijskim slavljem u 20.00 sati na vanjskom dijelu svetišta kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske. Duhovni je program započeo molitvom sv. krunice i Lauretanskim litanijama u 19.30 sati. Euharistijsko slavlje u 20.00 sati predslavio je vlč. Mišel Kovačević, svećenik trenutno na studiju u Rimu uz koncelebraciju o. Zdravka Tube. Nakon euharistijskog slavlja slijedila je svečana procesija sa svijećama uz čudotvorni kip Majke Božje Molvarske. Proslavom blagdana sv. Maksimilijana M. Kolbea ujedno smo završili trodnevnu pripravu uoči svetkovine Uznesenja BDM na nebo, Velike Gospe. Zahvaljujemo svim hodočasnicima koji su sudjelovali u trodnevnici i današnjoj proslavi blagdana sv. Maksimilijana M. Kolbea.

U govoru subraći 10. siječnja 1937. sv. Maksimilijan M. Kolbe je rekao: ,,Doći će veoma teška vremena, vremena kušnje, napasti i malodušnosti. Pa ipak će spomen na primljene milosti biti za vas zalog i snaga pobjede u poteškoćama života.”

Znano nam je što se događalo od kraja srpnja do 14. kolovoza 1941. godine. Možemo se prisjetiti tih herojskih i svetih trenutaka iz života našega sveca. Iz redova postrojenih logoraša pred zapovjednika je izišao o. Kolbe i ponudio se u zamjenu umjesto nesretnoga oca obitelji. Zapovjednik ga je upitao: ,,Tko si ti?” – Odgovor je glasio: ,,Katolički svećenik!” – Zamjena je prihvaćena i o. Kolbe, mučenik vjere i ljubavi prema bližnjemu, pošao je s osuđenima u bunker gladi. Mjesto strahote i zapomaganja pretvorilo se u kapelicu, mjesto na kojem je boravio u prisutnosti Boga i Bezgrešne, u kojoj se molilo i pjevalo. Otac Kolbe je bio duša i pastir toga zbora. Osuđeni su okrijepljeni njegovim riječima i prisutnošću umirali spokojno. Posljednji među njima u predvečerje svetkovine Velike Gospe darovao je život o. Maksimilijan M. Kolbe.

Što nudi današnji svijet i što nam za njega daruje sv. Maksimilijan o obljetnici darivanja života i odlaska u vječnost? Ono što je u srcu nosio: Bezgrešnu i molitvu na usnama: „Zdravo, Marijo…ˮ Ono što je životom živio i svjedočio: ,,Bezgrešna, radi Tvojeg milosrđa Tebi sam posvetio sav život, za Tebe sam radio i trpio i za Tebe umirem. Ja sam Tvoj!’’

Sv. Maksimilijan ohrabruje i nas danas da svoja srca, obitelji, domove, nutarnja trpljenja, trpljenja bližnjih i cijele nam domovine, pretvaramo u kapelice susreta, osluškivanja, predanja i stavljanja u naručje Bezgrešne koja nas zagovara kod našeg nebeskog Oca.

Živimo predanje Bezgrešnoj i potpuno povjerenje u Njezin zagovor. ,,Utječemo se Bezgrešnoj i sredstva smo u Njezinim rukama, jer Ona dijeli sve milosti obraćenja i posvećenja stanovnicima ove suzne doline. Tu istinu jasno ispovijedamo činom posvete Presvetoj Djevici Mariji: „…jer preko tvojih ruku dolaze nam milosti iz Presvetog Srca Isusova.”

Neka našom nutrinom uvijek odzvanja molitva: ,,O, Marijo, bez grijeha začeta moli za nas koji se tebi utječemo i za sve one koji se tebi ne utječu a naročito za neprijetelje svete Crkve i za sve one koji su tebi preporučeni.”

            Svjedoci smo ljepote Kolbeove duše i predanja Bezgrešnoj zahvaljujući njegovoj svijesti o važnosti tiska. Zapisao je: ,,Daj Bože da u najbližoj budućnosti ne bude grada, sela gdje neće biti odgovarajući broj čitaonica i posudionica dobrih knjiga, po niskoj cijeni ili besplatno. Posvuda bi trebalo osnivati društva koja imaju za cilj širiti dobar tisak. Odmah bi se promijenilo lice zemlje (usp. Ps 103, 30). Oni pak kojima je Bog darovao lakoću pera i književni talent neka se ujedine u vlastita društva, koristeći ove Božje darove na proizvodnju što više dobroga tiska u svakom području pisane riječi.’’

Zahvaljujemo svima koji u našim medijima rado prenose ovu ljepotu života duše s Bogom po Bezgrešnoj!

o. Zdravko Tuba, nacionalni asistent MI – Vojske Bezgrešne

Skip to content