Duhovno-rekreativni kamp na Cresu

OBJAVLJENO:

Mladi iz naše župe boravili su tjedan dana, od 19. do 26. 8. 2020., na Cresu u samostanu sv. Frane. Potaknuti nutarnjim poticajem i željom za druženjem, upoznavanjem, odmorom za tijelo i dušu po bogatom duhovnom programu rado su se odazvali pozivu i došli na ovaj duhovno-rekreativni kamp.

Svaki je dan počimao tjelovježbom kojom smo razbudili tjelo, a duhovno smo se budili jutarnjom molitvom časoslova. Uvod u svetu misu bila je kratka kateheza o. Zdravka kojom je nastojao približiti mladima važnost i smisao života te im objasniti kako za vječni život nije najvažnije imati nanizane pehare i medalje. Svi mi trebamo gledati na vječnost, ne okretati se samo na zemaljsko. Teme kateheza bile su i dodatno razmatrane kroz svakodnevne svete mise u koje su se aktivno uključili svi mladi: ministranti, pjevači i svirači, čitači te animatori. „Jako lijepo pjevate!“, bile su riječi jedne Poljakinje koja ih je svaku večer slušala i promatrala u crkvi i na večernjim molitvama. Kao što je sv. Augustin rekao: „Tko pjeva, dvostruko moli“, taj se duh osjetio i kod mladih. To je ujedno bio i poticaj da animatorice nauče mlađe članove zajednice kako kroz pjesmu i ples mogu slaviti Gospodina. Osim pjesama, večernji se program sastojao od molitve krunice i klanjanja. Da ne bi svaki dan bio identičan, župnik je iznenadio mlade hodočašćem na San Salvadur. Tamo su imali svetu misu na otvorenom s prekrasnim pogledom koji ih je sve oduševio. Budući da je bilo puno mlađih članova zajednice, o. Zdravko im je odlučio pokazati da Bogu nisu bitne godine, već mu je bitna otvorenost srca i predanje vjeri. Zato im je organizirao filmsko jutro uz film Fatima gdje su se upoznali sa svjedočanstvom Lucije, Jacinte i Franje. Uz duhovni program, imali su vremena i za tjelesni odmor: kupanje, druženje, igranje društvenih igara, pa čak i kratki izlet brodom.

Ovim putem mladi zahvaljuju župniku i odraslim članovima župe koji su se brinuli o njima te svećenicima u samostanu sv. Frane na smještaju. Svima je ovo bilo jedno prekrasno iskustvo ispunjeno Duhom Svetim, srećom, mirom, zajedništvom i ljubavlju te se nadaju da će ponovno imati prilike doživjeti ovako lijepe ljetne dane!

Anamarija Hontić, Ena Halaček, Lea Vršić i Sofija Paša

Skip to content