Proslava Velike Gospe i blagoslov kipa Bezgrešne – temelja Duhovno-pastoralnog centra ,,Oaza Bezgrešne”

OBJAVLJENO:

U ovoj jubilarnoj 550. godini od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske proslavili smo, 15. kolovoza 2020., svetkovinu Marijina uznesenja na nebo u ovom Marijinu svetištu i župi upravo posvećenoj Marijinu uznesenju. Središnja proslava ove svetkovine bila je u 11.00 sati kada je euharistijsko slavlje predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, a s njim u koncelebraciji su bili: o. Đuro Hontić, gvardijan u Puli, vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik i o. Zdravko Tuba, župnik. Iz bogate propovijedi biskupa Radoša donosimo nekoliko misli o našoj Majci Mariji: ,,Na ovome mjestu stoji čudesan kip, lik Blažene Djevice Marije koji privlači hodočasnike. Dok gledamo ovaj kip, ovaj lik, mi se želimo zagledati u lik kojega je Bog isklesao, kojega je Bog naslikao, stvorio na svoju sliku, kojega je stavio kao najljepše svoje djelo, kao djelo kojem se možemo diviti, u kojem se možemo diviti Bogu. Kad taj lik gledamo onda gledamo Boga jer to je Njegova slika.

Danas Mariju, draga braćo, u liturgiji slavimo kao Mariju koja je na nebo uznesena i kažemo Velika Gospa. A prije najsvetijega čina u misi u prefaciji mi ćemo moliti da je Ona putokaz nade i utjehe putničkom narodu. Vidimo Onu koja je Bogu otvorila svoj život, vrata svoje kuće i kao Onu kojoj Bog kao prvoj otvara vrata života s Njim. Častimo ju danas kao Onu koja je prva od nas dušom i tijelom uznesena na nebo. Ona je za nas putokaz nade da ovaj naš životni hod ima svoj cilj, da nas na životnom putu prati Onaj koji je sišao s neba da bude Bog s nama, Emanuel, koji je otvorio vrata neba da nas uvede u puno zajedništvo s Ocem. Draga braćo i sestre nastavit ćemo slaviti euharistiju. Ona je već predokus toga zajedništva, punoga zajedništva Boga i čovjeka. Ovdje je samo predokus, a tamo ćeš doći u puninu u vječnost. Neka nas Marija Bezgrešna na nebo uznesena svojim pogledom i prečistom ljubavlju prati, podržava i zagovara  da naši pogledi uvijek budu usmjereni prema nebu da se divimo onome što je Bog učinio u našemu životu te da djelujemo da možemo i sada slaviti Boga, ali da će i naš život biti proslava Boga, proslava Onoga na čiju smo sliku stvoreni i koji nas čeka u Očevu domu gdje je pripravio mjesto za svakoga od nas. Amen.”

Euharistijsko slavlje bilo je na vanjskom prostoru uz župnu crkvu uz kip Bezgrešne – temelj Duhovno-pastoralnog centra ,,Oaza Bezgrešne”. U svom zahvalnom govoru o. Zdravko Tuba, župnik i čuvar svetišta istaknuo je: ,,Veliki je san sv. Maksimilijana Kolbea bio: ‘Osvojiti čitav svijet za Krista po Bezgrešnoj.’Ovo sveto mjesto „Oaza Bezgrešne“ kutak je Lijepe naše domovine gdje Marija privlači duše i dovoditi ih Kristu darujući im milost vjere i ozdravljenja duha i tijela. Mjesto susreta i dnevnog euharistijskog klanjanja Bogu živomu u Presvetom oltarskom sakramentu kako nam je naš sv. Maksimilijan preporučio. U zajedništvu s Bezgrešnom želimo svjedoči Božji poziv na svetost i naše nastojanje u izgradnji zdanja u kojem će Ona okupljati svojemu Sinu sve potrebite: djecu, mlade, obitelji, starije, bolesne, umorne, one koji su se zaustavili na životnom putu i traže majčinu zaštitu i zagovor…” Ujedno je uputio riječ ocu biskupu i zamolio ga za blagoslov: ,,Raduje nas prisutnost pastira naše Varaždinske biskupije i stoga Vas molimo oče biskupe za blagoslov kipa Bezgrešne – temelja Duhovno-pastoralnog centra ,,Oaza Bezgrešne” i primite na dar i sjećanje ovoga dana naša srca sjedinjena u vjeri s Marijom našom Majkom.”

Molitvenom, dostojanstvenom i svečanom duhu euharistije doprinijeli su hodočasnici i svi koji su sudjelovali u pripremi, kako je i rekao sam župnik, o. Zdravko: ,,Hvala svima koji su pridonijeli u organizaciji, pripremi svečanosti liturgije ovoga dana u čast Majke Božje: svećenicima koji su nas pripremali trodnevnicom: o. Đuri Hontiću, o. Željku Paši i o. Tomislavu Glavniku, ceremonijalu o. Josipu Ivanoviću, svećenicima ispovjednicima. Hvala časnim sestrama, pjevačima, ministrantima, mladima župe Molve, zajednici caritasa, cvjećarni Dama iz Đurđevca, selskom komunalnom poduzeću Molve, DVD-u Virje i DVD-u općine Molve. Hvala za prisutnost u slavlju predstavnicima civilnih vlasti Županije, grada Đurđevca, okolnih općina, općini domaćinu, općinskom stožeru CZ, članovima udruga… Hvala od srca svima čija su djela Bogu znana.

Hvala hodočasnicima koji su u osobnoj organizaciji kao i onima koji su pješice došli u Marijino svetište: iz župa Donji Mosti, Miholjanec, Virje, Đurđevac, Gola, Ždala i Bjelovar. Hvala djelatnicima Ureda za medije Varaždinske biskupije, Laudato TV i Varaždinskoj TV, Radio Koprivnica i Đurđevac i svim gledateljima koji ste bili s nama u ovom euharistijskom slavlju.”

Ovom euharistijskom slavlju prethodila je euharistija u 9.00 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske koju je predslavio vlč. Krunoslav Novak, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu uz koncelebraciju o. Zdravka Tube.

Nakon euharistijskog slavlja slijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske od zavjetne kapelice do župne crkve. U procesiji su sudjelovali vlč. Krunoslav Novak, o. Željko Paša, o. Željko Klarić, o. Miljenko Hontić, o. Đuro Hontić i o. Zdravko Tuba. Tradicionalno su kip nosili članovi DVD-a Molve, a u procesiji su sudjelovali članovi KUD-a Molve, predstavnici udruga, vjernici i hodočasnici u manjem broju zbog epidemioloških mjera zaštite.

Svete mise su bile još u 7.00 sati koji je predslavio o. Miroslav Štuban uz koncelebraciju o. Željka Paše. U 16.00 sati euharistiju je predslavio o. Miljenko Hontić koji je blagoslovio prisutne roditelje i djecu. Svetu misu zahvale za sve primljene milosti po zagovoru Majke Božje Molvarske predslavio je u 19.00 sati o. Josip Ivanović. Nakon euharistijskog slavlja bilo je klanjanje u znaku zahvale za primljene milosti. Zahvalio se, o. Zdravko, nebeskoj Majci za blizinu i majčinsku brigu, za svakog hodočasnika, za primljene milosti i ljubav kojom Majka voli, čuva i štiti svakog od nas, svoju djecu.

Tijekom cijeloga dana bili su svećenici na raspolaganju za sakramenat svete ispovijedi. 

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u proslavi svetkovine Velike Gospe, koji su doprinijeli u organizaciji proslave, posebno članovima civilne zaštite koji su pazili na pridržavanje propisanih mjera zaštite zbog pandemije, kao i svim vjernicima i hodočasnicima koji su došli u ovo Marijino svetište utječući se u zagovor Majke Božje Molvarske.

Foto: Đuro Grčić i face Općine Molve

Skip to content