Četvrta u nizu od pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu

OBJAVLJENO:

Proslavili smo, 1. 8. 2020. godine, četvrta u nizu od pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu. Duhovni program, kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske, započeo je molitvom krunice u 18.30 sati. Euharistijsko slavlje u 19.00 sati predslavio je o. Zdravko Tuba, župnik nakon kojega je  bilo euharistijsko klanjanje. S nama u zajedništvu trebali su biti članovi Vojske Bezgrešne Sjeverozapadne Hrvatske (Varaždinska i Bjelovarsko-križevačka biskupija). U duhovnom programu sudjelovali su vjernici koji su osobno hodočastili u ovo Marijino svetište.

U ovu četvrtu subotu u kolovozu razmišljali smo o trenutku kada smo postali članovi Vojske Bezgrešne, trenutku predanja Bezgrešnoj, trenutku radosti zbog odluke, izbora, čina… Obnovili smo svoje predanje Bezgrešnoj molitvom i posvetom: ,,O, Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo i za sve one koji se tebi ne utječu, a naročito za neprijatelje svete Crkve i za sve one koji su tebi preporučeni.”

U trenucima obnove posvete razmišljajmo gdje, kako i kada možemo širiti ljubav prema Bezgrešnoj?! Kako možemo današnji svijet, svoju svakodnevicu obogatiti sviješću da je Bezgrešna naša Majka, da nas zagovara, čuva, da smo u svim ovim trenucima straha i neizvjesnosti Njezina djeca?! Ona je Majka koja umjesto straha nudi pouzdanje, Majka koja… donesimo je svojim bližnjima, svijetu koji ju treba više nego ikada. Svojim životom, hodom, djelom, prisutnošću ,,donosimo” Bezgrešnu ljudima našega vremena.

Ujedno, ovom prvom subotom u kolovozu započeli smo proslavu Gospe od Anđela. Dan je to potpunog oprosta, tkz. Porcijunkulskog oprosta. Na ovaj dan u svim franjevačkim crkvama, ali i svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama vjernici mogu dobiti oprost od vremenitih kazni. Oprost se može dobiti od 1. 8. u podne do 2. 8. u ponoć ako se pohodi crkva, ispovijedi se i pričesti te izmoli Vjerovanje, Oče naš i molitva na nakanu Svetog Oca. Potpuni oprost je 1216. godine sv. Franjo izmolio od pape Honorija III. Riječima ,,Sve vas želim poslati u raj”, sv. je Franjo vjernicima okupljenima u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio papino dopuštenje.

I ovo je trenutak i prilika da se uz primanje sakramenata i dobivanje potpunoga oprosta stavimo pod Marijinu zaštitu i zagovor!

Skip to content