Treća u nizu od pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu

OBJAVLJENO:

Proslavili smo, 4. 7. 2020. godine, treću u nizu od pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu. Duhovni program započeo je molitvom krunice u 18.30 sati. Euharistijsko slavlje u 19.00 sati predslavio je o. Zdravko Tuba nakon kojega je slijedilo euharistijsko klanjanje. S nama u zajedništvu trebali su biti članovi Vojske Bezgrešne Središnje Hrvatske (Zagrebačka nadbiskupija i Sisačka biskupija) s područnim asistentom o. Vladimirom Vidovićem. I ovu subotu bili su zajedno u duhu s vjernicima koji su iz Koprivnice, Križevaca, Đurđevca i okolnih mjesta osobno došli u ovo Marijino svetište.

U ovu treću subotu u srpnju obnovili smo svoju pripadnost Crkvi po sakramentima i svjesnom življenju sakramentalnog života. Kršćanski sakramenti usko su povezani s osobom Isusa Krista. Dok je živio među nama, bio je vidljivi znak, sakramenat nevidljivoga Boga. Utjelovljenjem je povezao ljude s Bogom kao Posrednik i Spasitelj. Preko muke, smrti i uskrsnuća darovao nam je vječni život. Crkvi je poslao Duha Svetoga kao svoju trajnu prisutnost. Dao je nalog i punomoć svojim učenicima da nastave Njegovu posredničku i spasiteljsku službu navještajem i sakramentima. Spasiteljsko djelovanje sakramenata temelji se na Isusu Kristu. On je prvi i pravi dijelitelj, ovlaštene osobe su njegovi posrednici, a djelovanje za primatelja je dar, a ne zasluga. Vjera je prvi uvjet koji se traži od primatelja.

Sakramenti su, dakle, vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti.

U Statutu članova Vojske Bezgrešne, čl. 5. čitamo: ,,Prepoznajući u Bezgrešnoj Gospodinovu savršenu učenicu, model vjernika, članovi Vojske Bezgrešne prevode poziv sv. Maksimilijana da „postanu ona” u valjan putokaz da učine svojima Djevičine postupke u osobnom odnosu s Bogom i braćom. Stoga, po primjeru Marije, Djevice koja sluša, Djevice koja moli, Djevice Majke, Djevice koja prinosi (usp. MC 17-20), oni nastoje živjeti:

– osluškujući Božju Riječ

– liturgijsku i osobnu molitvu

– ljubav prema svima

– darujući vlastito biće, surađujući s Kristom na spasenju svijeta.”

Članak 6. ističe: ,,Vojska Bezgrešne ističe prvenstvo unutarnjeg života, prema načelu koje je drago sv. Maksimilijanu: „Iznad svega, potpuno se posveti samom sebi, pa ćeš se tako moći potpuno darovati drugima… iz preobilja svoje punine” (usp. SK 971; 980). Znamo da postoje tri područja poslanja članova Vojske Bezgrešne, a prvi od njih su oni sami. 

U okrilju Bezgrešnog Srca naše Majke razmišljali smo o svojem sakramentalnom životu utječući se Majci koja nam najbolje pokazuje kako djelovati na tom važnom području – području našeg vlastitog života. Bogu hvala za darove koje nad udjeljuje po sakramentima.

Skip to content