Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

OBJAVLJENO:

U Marijinu svetištu u Molvama proslavili smo blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, Duhovski ponedjeljak, 1. 6. 2020. godine. Euharistijsko slavlje u 11.00 sati predslavio je o. Josip Blažević, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Ovaj se dan u Župi Uznesenja BDM svake godine slavi kao dan susreta svećenika, redovnika i redovnica iz župe i kao dan molitve i zahvale za duhovna zvanja.

U ovoj 2020. godini kada župa slavi 550 godina od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske svečano smo proslavili i 80 godina od dolaska redovnica Družbe sestara milosrdnica u Molve. Na početku euharistijskoga slavlja prisutne je pozdravio o. Zdravko, župnik te je istaknuo: ,,U svojoj molitvi zahvaljujemo ti Marijo za duhovna zvanja rođena pod tvojim okriljem u Molvama. Na poseban način izražavamo zahvalnost za 80 godina prisutnosti naših časnih sestra Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga zagrebačke provincije Bezgrešnog začeća BDM. Zahvaljujemo za sve molitve, napore, žrtvu i svjedočanstvo redovničkog života koje ste ugradile u stvaranje duhovnog ozračja i posvećenog života u župi ovdje u Molvama. Radost mi je među nama pozdraviti s. Elizabetu Peršić provincijalnu poglavaricu naših časnih sestara kao i sestre koje su ovdje rođene: s. Kristinu, s. Lauru, s. Vjenceslavu, s. Doroteju i s. Zrinku koje su danas došle u naše Marijino svetište. Pozdravljam o. Josipa Blaževića, provincijalnog ministra koji će predslaviti ovo misno slavlje, kao i braću svećenike okupljene oko oltara Gospodinova, domaće sinove: o. Đuru Hontića, o. Martina Jakovića i o. Miljenka Hontića, kao i o. Miroslava Štubana te đakona o. Antuna Radovanića. Uključujemo u našu molitvu sve one koji se danas nisu mogli odazvati u zajedništvo s nama, ali su duhovno ujedinjeni u molitvi: vlč. Ivica Žufika, vlč. Stjepan Lončar, o. Željko Paša i s. Katarina Žufika.”

Zahvala je najljepša molitva kojom osobe duhovnog poziva mogu uzvratiti Gospodinu za dar poziva i moliti ga za nova duhovna zvanja, za sve one koje On poziva da prepoznaju Njegov glas i smjelo se odazovu. Molitva za zvanja, zadatak je svake župne zajednice, o kojoj je u svojoj propovijedi o. Josip Blažević rekao: ,,Želio bih da i ovaj Duhovski ponedjeljak kada se posebno spominjemo 550 godišnjice nastanka čudotvornog kipa Gospe Molvarske još snažnije svatko od nas kaže: Marijo, ja sam tvoje dijete. Marijo, budi moja majka kao što si bila Isusova, kao što si Njega odgojila i mene odgoji, kao što si bdjela nad Njegovim životom bdij i nad mojim životom. Budi pod križevima mojega života, u strahovima mojega života… Tajna svećeničkih i redovničkih zvanja koja su niknula unutar ovoga svetišta kao i na drugim mjestima jest tajna koju trebamo razmotriti kako bi ovdje ‘profitirali’ i mi i sva svetišta. Obično znamo da južno voće ne uspijeva bilo gdje. Ne vjerujem da kod vas u vrtu ima banana. Ali gdje uspijeva? Tamo gdje se stvore uvjeti, povoljna klima da može južno voće uspijevati, rasti i donijeti ploda. I zvanja uspijevaju, rađaju se, rastu i razvijaju se tamo gdje se stvori klima, molitvena klima, raspoloženje u okviru svetišta, osobito svetišta naših obitelji u kojima postoji molitva, u kojima se moli sveta krunica. To je plodna klima i plodno tlo u kojem Bog može probuditi nova zvanja. Kad bi došlo do promjene klime južno bi voće usahnulo, ne bi ga više bilo. Posljedica krize zvanja danas posljedica je moralne krize, duhovne krize, duhovne bijede, sekularizma, bezboštva, jer nismo stvorili klimu u kojoj bi zvanja rasla. Zato rekoh za zvanja koja su se u ovome mjestu, ovome svetištu rodila zaslužni ste i svi vi koji ste otvorenim srcem prihvaćali Božju milost, vapili za zvanjima i stvarali klimu u kojoj su zvanja mogla biti rođena, ustrajati i koja su bila podupirana vašim molitvama. Ona će se buditi kad bude u našim obiteljima, župama, srcima i svetištima vjere. Kad se ugasi vjera mi se vraćamo onom prizoru iz Knjige Postanka u kojem se čovjek skriva od Boga, bježi od Boga.”

Na kraju euharistijskoga slavlja, uz uručene ruže, prisutnim svećenicima i redovnicama o. Zdravko je istaknuo: ,,Po zapisanim podacima župa Molve darovala je 17 svećenika od kojih je mons. dr. Đuro Kokša postao pomoćni biskup Nadbiskupije zagrebačke, te 14 časnih sestara. Pet klerika smrt je zaustavila na njihovom duhovnom putu. Iz ovih se podataka vidi koliko je ovo Marijino svetište, Majka Božja Molvarska i vjera temelj u duhovnom životu žitelja ovoga mjesta.

Župa Uznesenja BDM Marije kroz svoju povijest dala je lijepi broj svojih sinova i kćeri, koji su prihvatili duhovni poziv da bi slijedili Krista kao svećenici, redovnici i redovnice. I danas nakon pričesti molimo molitvu: O presveto srce Isusovo, uzore svećeničkog srca, podari nam svetih svećenika, redovnika i redovnica, osobito iz naše župe!

Vjerujemo da su plod te molitve sljedeći svećenici, redovnici i redovnice.

SVEĆENICI I REDOVNICI

Vlč. Juraj Tomac (1866.-1930.)

Vlč. Martin Halaček (1870.-1895.)

Mons. Juraj Magjerec (1885.-1957.)

Vlč. Gjuro Kolar (1893.-1917.)

Vlč. Ivan Kokša (1894.-1931.)

Vlč. Dr. Juraj Paša (1907.-1977.)

Vlč. Ivan Lončar (1920.-1992.)

Mons dr. Đuro Kokša (1922.-1998.), pomoćni biskup zagrebački

O. Vinko Vincek, OFMConv. (1923.-2003.)

O. Ante Martin Gašparić, OFMConv. (1932.- 2015.)

Vlč. Ivan Žufika (1941.)

vlč. Stjepan Lončar, OFMConv. (1961.)

o. Đuro Hontić, OFMConv. (1959.)

O. Martin Jaković, OFMConv. (1964.)

o. Miljenko Hontić, OFMConv. (1965.)

O. Zdravko Tuba, OFMConv. (1965.)

o. Željko Paša, S.J. (1971.)

REDOVNICE

S. Veleja Katica Cenkovčan, milosrdnica (1886.-1927.)

S. Heriberta Katarina Kerečin, milosrdnica (1888.-1973.)

S. Marija Tarzicija Terezija Fosić, milosrdnica (1895.-1958.)

S. Vincencija Jelena Popec, milosrdnica (1897.-1921.)

S. Zdenka Agata Petrović, milosrdnica (1903.-1999.)

S. Marija Anela Mandica Petrović, Kćeri Božje ljubavi (1910.1975.)

S. Marija Kazimira Roza Petrović, milosrdnica (1916.-1998.)

S. Marija Emila Rozica Špoljarić, Kćeri milosrđa (1917.-1961.)

S. Kristina Marica Cenkovčan, milosrdnica (1962.)

S. Laura Tuba, milosrdnica (1962.)

S. Marija Vjenceslava Biserka Kosanović, milosrdnica (1963.)

S. Doroteja Milica Hontić, milosrdnica (1969.)

S. Zrinka Ankica Lončar, milosrdnica (1969.)

s. Katarina Žufika, benediktinka

Zahvalni Bogu za dar poziva koji su primili svećenici, redovnici i redovnice zahvaljujemo Bogu i za sve godine prisutnosti sestara milosrdnica u Molvama.

Foto: Đuro Grčić

Skip to content