SVETKOVINA UZNESENJA BDM – MOLVE

OBJAVLJENO:

Svečano i radosno proslavljena je svetkovina Uznesenja BDM na nebo, 15. 8. 2019. godine. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predslavio je mons. Petar Palić, hvarsko – viški biskup i generalni tajnik HBK uz koncelebraciju o. Josipa Blaževića, o. Đure Hontića, o. Miljenka Hontića i o. Zdravka Tube. U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima u župnoj crkvi u Molvama, mons. Petar Palić je kazao kako svetkovinu Marijina uznesenja na Nebo slavimo kao znak nade i utjehe. Ova svetkovina označava vrhunac i kraj putovanja kojim se Marija upustila nakon anđeoskog pozdrava i najave Isusova rođenja: ulazak u nebeski Jeruzalem, poručio je mons. Palić. ,,Današnja svetkovina pokazuje nam čemu se čovjek može nadati nakon svoje smrti. Na kraju svoga života, sa svim njegovim lomljivostima, sa svim neostvarenim željama i razočaranim nadama, ne odlazimo u mračnu usamljenost, već doživljavamo nježni zagrljaj i osjećaj prihvaćanja. Međutim, ova nas svetkovina želi osvijestiti da je kršćanstvo u svoj svojoj stvarnosti borba kojoj smo podvrgnuti u trenutku našeg zemaljskog postojanja. Često je to borba između života i smrti kojoj su bili izloženi prvi kršćani za koje je Ivan napisao svoje Otkrivenje na otoku Patmosu. Unatoč vizionarskim i često zastrašujućim slikama, ova biblijska knjiga bi trebala biti knjiga utjehe za progonjene kršćane. Ako je toj tajanstvenoj ženi iz čitanja mjesec pod nogama, onda to znači: ona ne voli prolaznost, prevladala je smrt. Odjenuta suncem znači da je u Bogu sigurna i da ima udjela u njegovu sjaju. Napokon, u toj velikoj viziji pojavljuje se i protivnik, antagonist mlade, prve Crkve: čudovište, moćni zmaj. Tadašnji lik zmaja bilo je Rimsko carstvo koje je upravo opustošilo hram u Jeruzalemu i koje je uvijek iznova krvavo proganjalo mladu kršćansku zajednicu. Zmaj radi o glavi djetetu i ženi, ali oboje bivaju spašeni. A žena bježi u pustinju: to znači da se mlada kršćanska zajednica Jeruzalema, okupljena oko apostola i Marije može spasiti. Ovaj ključ razumijevanja može pomoći i nama ljudima 21. stoljeća da dođemo do stvarne poruke ovog Ivanovog viđenja za nas. Budući da je poruka vrlo aktualna, ona je samo još jedan ključ za stvarno razumijevanje što je Crkva i koju središnju ulogu Marija u njoj igra. U slici žene, Ivan vidi nove Božje ljude, Crkvu. Crkva u slici žene ne vidi samo sebe, nego na osobiti način Mariju, uz poruku: Crkva i Marija su jedno” – kazao je mons. Palić.

Ovom euharistijskom slavlju prethodila je euharistija u 9.00 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske koju je predslavio o. Josip Blažević, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U svojoj je propovijedi spomenuo Marijina svetišta i mjesta Njezina ukazanja potičući vjernike na nasljedovanje Marije naše majke koja je s nama, kaja nam govori, zagovara nas.  Nakon euharistijskog slavlja slijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske do župne crkve uz pratnju limene glazbe iz Virja. Marijin kip ostaje u župnoj crkvi do blagdana Male Gospe. Uz predslavitelja euharistije o. Josipa sudjelovali su o. Đuro, o. Miroslavi o. Zdravko. Tradicionalno su kip nosili članovi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Molva, u procesiji je sudjelovao i načelnik Općine Molve gospodin Zdravko Ivančan, vijećnici, mještani i velik broj hodočasnika koji su došli ne samo iz susjednih mjesta već iz svih dijelova Hrvatske kao i hodočasnici iz susjedne Mađarske.

U ovom Marijinom svetištvu svete mise su bile još u 7.00 sati koji je predslavio o. Miroslav Štuban. U 16.00 sati euharistiju je predslavio o. Đuro Hontić koji je blagoslovio prisutne roditelje i djecu. Svetu misu zahvale za sve primljene milosti po zagovoru Majke Božje Molvarske predslavio je u 20.00 sati o. Zdravko Tuba, župnik i čuvar svetišta. Zahvalio se, o. Zdravko, nebeskoj Majci za blizinu i majčinsku brigu za svakog hodočasnika, zagovor za primljene milosti i ljubav kojom voli, čuva i štiti svakoga od nas, svoju djecu. Tijekom cijeloga dana bila je prigoda za sakrament svete ispovijedi, na raspolaganju je bilo oko 10 svećenika, kao i mogućnost dobivanja potpunog oprosta vremenitih kazni.

Svetkovini Velike Gospe prethodila je trodnevna priprava koja je započela proslavom blagdana sv. Filomene, 11. 8. 2019. godine. Euharistijsko slavlje u 11.00 sati predslavio je o. Zdravko Tuba. Na slavlju su bili prisutni načelnik Općine Molve gospodin Zdravko Ivančan sa suprugom, općinski vijećnici, vjernici župe i hodočasnici. Ovim blagdanom započela je priprava za svetkovinu Uznesenja BDM u koju je svojim riječima u propovijedi uveo župnik o. Zdravko te potaknuo prisutne na molitvu nebeskoj Majci.

Prvi dan trodnevnice za svetkovinu Uznesenja BDM, 12. 8. 2019., proslavljen je meditativnom krunicom i euharistijskim slavljem u 19.00 sati koje je predslavio o. Miljenko Hontić. U svojoj je propovijedi o. Miljenko prisutne vjernike i hodočasnike, ali i one koji će se pridružiti druge dane, potaknuo da uđu u Marijinu školu, budu uz Mariju, s Njom osluškuju… Ona nas najbolje štiti svojim plaštem i govori nam: ‘Učinite sve što vam kaže’, tako nas potiče i vodi svojemu Sinu. Biti u Njezinoj školi najbolja je priprema za svetkovinu Njezina uznesenja na nebo, istaknuo je o. Miljenko.

Drugi dan trodnevnice, 13. 8. 2019., nastavili su prisutni vjernici biti u Marijinoj školi i učiti od Nje svoje Majke otvarati joj svoje srce i darovati sve potrebe u molitvi svete krunice i euharistijskom slavlju koje je predslavio, i na što je potaknuo prisutne vjernike, o. Đuro Hontić.

Blagdan sv. Maksimilijana M. Kolbea proslavljen je 14. 8. 2019. i ujedno treći dan trodnevne priprave za svetkovinu Uznesenja BDM. Euharistijsko slavlje kod zavjetne kapelice u 20.00 predslavio je o. Josip Blažević. U koncelebraciji su bili o. Đuro Hontić, o. Miljenko Hontić, vlč. Miro Denac i o. Zdravko Tuba. Večernji duhovni program započeo je molitvom krunice u 19.30 sati. Nakon svete mise o. Josip Blažević blagoslovio je novouređeni vanjski dio svetišta te je slijedila procesiju sa svijećama uz čudotvorni kip Majke Božje Molvarske. Današnji svetac sv. Maksimilijan živio je i darovao život Gospodinu po predanju Bezgrešnoj kojoj je dovodio sve povjerene mu vjernike, sve koje je susretao i sve za koje je molio. Svima je preporučivao da se utječu u zagovor Majci Gospodinovoj i Majci našoj. Po njegovu primjeri vjernici Župe Uznesenja BDM u Molvama i svi hodočasnici u ovo Marijino svetište molili su u večernjoj svetoj misi i procesiji Marijin zagovor za sebe i sve koje nose u svojem srcu. Na to ih je svojim riječima u propovijedi ovoga euharistijskog slavlja potaknuo o. Josip Blažević.

Hvala Majci Božjoj Molvarskoj koja nas čuva, štiti i zagovara! Hvala svim hodočasnicima i svima koji su se uključili u pripremu svetkovine Uznesenja BDM!

Skip to content