SRETAN BOŽIĆ

OBJAVLJENO:

Dragi prijatelji, dočekali smo i ovaj Božić  s više pitanja ( tjeskoba) u srcu. Želimo ih  riješiti pred  jaslicama. Hoćemo li imati mir i blagostanje ili rat i  terorizam?     Kako riješiti ekonomsku krizu, što za vas neke znači,  biti bez plaće, za jedne nezaposlenost, a za druge sve vrste oskudice, glad…itd.

Što vam mogu reći? Kao čovjek ništa. Kao svećenik..?  Kao svećenik..? obveza mi je govoriti, a vama slušati:  Loše nam je jer smo ostavili i zapustili vjeru. Ako bi se zadovoljio ovim odgovorom imali biste pravo biti ne zadovoljni. Zašto se danas živi loše. Svi se slažu da je krivica na barijerama-granicama. Koje bariere?  Sve. Od nacionalnih i osobnih do kolektivnih i  onih koje se opravdavaju svetim egoizmom. Kad  se uspostavi diagnoza, lako je propisati terepiju, to jest, kad se pronađe uzrok nađe se i srestvo odnosno lijek. Otklonimo barijere. Izgleda laka stvar,  međutim nedostatkom volje i raspoloženja to se ne događa. Vidim neke pjedince,  grupe, udruge koje  ruše protesno bariere podižući tako nove još više i teže.

Što misli vjera o barierama?  Bariere su djelo čovjeka. Bog ih ne želi. Bog nije stvorio planine, rijeke i mora pa ni  žicu da  se ljudi i narodi dijele. Nije podijelio različite darove i sposobnosti ( kao na primjer  snagu, inteligenciju, različite običaje, jezike, rase)  kao motiv različitotsti podjele među ljudima. Ništa od toga nije u promisli Božjoj. Onda, odakle dolaze  bariere? Prva bariera je ono iskonsko što čovjek stavlja između sebe i Boga. Tako, ne videći Boga ne vidi ni brata svoga. Ne videći oca postaje sam sebi dostatan, prepotentan, neprijateljski raspložen umišljajući se da je on bog.

Mi nismo kadri srušiti te bariere. To su djela naših ruku u koje smo ludo zaljubljeni. Bilo je potrebno da dođe Netko od tamo-Isus Krist te probije taj zid. Bariere među ljudima, past će samo onda, kad ujedinjeni s Kristom ponovno uspostavimo jedinstvo između Neba i zemlje, Boga i čovjeka.  Naša mentalna nemoć, nemoć  volje, nemoć  srca, može biti nadiđena  s nagom koja dolazi od Gospodina.

 

Bariere su posljedica  naših  grijeha. Zato nam on Isus dolazi kao dijete, da s nama odživi ovu našu ljudsku, često okrutnu i gorku svagdašnjicu.  On nam je potreban kao Milosrdni brat i otac. Oh koliko te Milosrdni  Isuse trebamo! Uvijek, napose na Božić, u ovoj godini  obitelji.

U jaslicama vidimo i prepoznajemo djecu cijeloga svijeta koja plaču, koja su gladna, ostavljena, napuštena i   toliku braću i sestre raspeti bez posla osiguranja, odbačeni, poniženi, prognaniNemam riječi da vas utješim. Utjehu vam može dati samo on, Božić, Mali Bog.  Isus Krist Beskućnik i bezdomnik,  Isus Krist Bjegunac. I kao takvom upućujemo mu molitvu:

 

“Kako si nam potreban, Isuse, dare Božji! Kako li nam je potreban tvoj najljepši dar – Mir! „Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem,“ rekao si u svojoj oproštajnoj besjedi svojim učenicima.

Blagoslovi stoga, Gospodine:

Isuse, svaki naš dom, blagoslovi nam cijelu lijepu našu domovinu. Blagoslovi nas i obdari nas darom mira, Ti, kralju mironosni.

Zazivamo stoga tebe, Marijo, Majko Isusova! Zazivamo tebe, Isuse Kriste, Spasitelju svijeta! Naša te božićna pozdravlja riječima: „Došao je uzdisani, i od Boga obećani, željni sviju spasitelj, svijeta razveselitelj“! Kako je lijep taj jedinstveni, upravo naš hrvatski tvoj naslov, Isuse Kriste. Ti si svijeta Spasitelj, Ti si naš razveselitelj. Razveseli nas darom mira- mira koji samo ti možeš dati, a to je mir u ljudskim srcima, mir u ljudskim domovima, mir u cijelo svijetu i u lijepoj našoj domovini Hrvatskoj.” (B.D.)

Božiću Sveti: Sretan ti dvijetisućeiosamnajesti   rođendan!

 

Skip to content