HODOČAŠĆE U FATIMU I LURD

OBJAVLJENO:

Ove godine izdavačka kuća Veritas i Nacionalni centar Vojske Bezgrešne organizirao je hodočašće u Fatimu i Lurd, glavna marijanska hodočasnička mjesta u Europi, povodom 100-te obljetnice ukazanja u Fatimi i 100-te obljetnice od utemeljenja Vojske Bezgrešne. Hodočašće je trajalo 8 dana, a kroz to vrijeme posjetili smo jedanaest značajnih mjesta za nas vjernike. U nastavku možete kratko pročitati o mjestima koja smo posjetili te vidjeti fotografije s ovoga hodočašća.

 

Fatima – portugalski gradić koji je postao poznat po Gospinim ukazanjima djeci od 13. svibnja do 13. listopada 1917. godine, svakog 13. u mjesecu. U Fatimi smo posjetili baziliku u kojoj se nalaze grobovi vidjelaca, bl. Jacinte, Franje i Lucije. Također smo pohodili mjesto ukazanja anđela, molili križni put, vidjeli crkvu Presvetog Trojstva… Svetu misu prvog dana slavili smo u svetištu, a sutradan ranom zorom sv. misu smo proslavili na samome mjestu Gospina ukazanja djeci. Obišli smo i Aljustrel, mjesto rođenja troje vidjelaca te bijasmo u njihovim rodnim kućama. Prisustvovali smo i večernjoj procesiji sa svijećama i predmolili jedno otajstvo krunice na hrvatskom jeziku.

 

Batalha – gradić u kojem se nalazi poznati dominikanski samostan Santa Maria da Vitoria. Ovaj samostan u Batalhi s velebnom crkvom slovi kao panteon portugalskih kraljeva i kraljica i neizostavna je znamenitost koju posjećuje svaki hodočasnik i turist. Samostan se nalazi na UNESCO-voj listi.

 

Nazare – malo ribarsko mjestašce na Atlantiku s dugim pješčanim plažama i jednim od najstarijih svetišta Portugala – svetištem Gospe od Nazarea.

 

Lisabon – najveći grad Portugala koji je iznjedrio najvećeg sveca svega svijeta, sv. Antuna. U Lisabonu smo obišli rodnu kuću sv. Antuna, molili pobožnosti njemu u čast te vidjeli lisabonsku katedralnu crkvu. Od važnijih turističkih znamenitosti posjetili smo i vidjeli Ponte de Abril – most koji spaja Lisabon i Almandu preko rijeke Tagus, toranj Belem i Jeronimitski samostan, od kuda je Vasco da Gama krenuo na istraživanje svijeta. Također, u Belému se ističe i moderni spomenik Padrão dos Descobrimentos (spomenik otkrićima). 52 metarski betonski monolit podignut je 1960. povodom 500. godišnjice smrti Henrika Moreplovca.

 

Braga – portugalski Rim. U ovome mjestu posjetili smo svetište Dobrog Isusa koje krasi slavno barokno stubište koje vodi do crkve na vrhu brda. Stepenica koje vode do crkve ima šestotinjak.

 

Santiago de Compostela – glavni grad španjolske regije Galicije. Santiago je od 1985. godine na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Grad je čuven po brojnim srednjovjekovnim hodočašćima u ovo svetište sv. Jakova apostola koje krasi veličanstvena katedrala. U katedrali smo prisustvovali na internacionalnoj misi. U ovoj katedrali nalazi se poznata kadionica teška četrdesetak kilograma koja se njiše od jednog do drugog kraja crkve, kroz cijelu crkvu.

 

Lurd – gradić u Francuskoj poznat po ukazanjima Blažene Djevice Marije djevojci Bernardici. Bernardica Soubirous je rođena 7. siječnja 1844 g. u Lourdesu. Pravo ime joj je Marie-Bernade Soubirous. Bila je kći mlinara. Njezine vizije su dovele do toga da je Lourdes postao jedno od najpoznatijih svetišta u svijetu. U veljači 1858., 14-godišnja Bernardica tvrdila je da joj se Blažena Djevica Marija ukazala u spilji Massabielle. Kip Naše Gospe od Lourdesa postavljen je u spilju 1864. Prvo ukazanje se dogodilo na četvrtak, 11. veljače 1858. U devetom ukazanju Gospa joj je rekla da ode i okupa se na izvoru u spilji. Kako nitko nije znao za taj izvor i nije bilo nikakvih znakova da on postoji, Bernardica se otišla okupati u rijeku, ali Gospa joj je pokazala na kamen ispod kojeg je odjednom potekla voda. U šesnaestom ukazanju pojavila se Gospa i rekla “Ja sam Bezgrešno Začeće”. Ovo je bio presudan podatak za priznavanje autentičnosti Bernardičinog viđenja.  1862. g., biskup je ukazanje proglasio vjernim: ’’opravdano je vjerovati u stvarnost ukazanja’’. Bazilika je sagrađena na kamenu Massabielle, a sagradio ju je M. Peyramele, pariški svećenik. U Lurdu smo posjetili rodnu kuće sv. Bernardice, crkvu gdje je krštena, Cachot – zatvor u kojem je obitelj živjela za vrijeme ukazanja, centar Vojske Bezgrešne, spilju ukazanja. Svetu misu slavili smo prvi dan u spilji na mjestu ukazanja, a dan kasnije u kapeli koja se nalazila u svetištu. Imali smo pobožnost križnog puta, prisustvovali smo euharistijskoj procesiji i procesiji sa svijećama te molili krunicu na hrvatskom jeziku. Također je bila ponuđena i mogućnost kupanja u lurdskoj vodi za sve one koji su to željeli.

 

Nevers – u ovome gradu posjetili smo samostanski kompleks sv. Gildarda, kuću maticu Sestara iz Neversa kojima je pripadala sv. Bernardica Soubirous, lurdska vidjelica. U tome samostanu nalazi se i stakleni lijes u kojem se nalazi neraspadnuto tijelo sv. Bernardice.

 

Paray-le-Monial – gradić u kojem se nalazi svetište Presvetog Srca Isusova u kojem se Isus ukazao sv. Margareti Mariji Alacoque i od kuda na poseban način kreće čašćenje i pobožnost prema Srcu Isusovu.

 

Ars-sur-Formans – grad koji je iznjedrio župnika sveca, zaštitnika svih župnika, sv. Ivana Mariju Vianneya. Posjetili smo grob arškog župnika, toga glasovitog ispovjednika i egzorcista.

 

La Salette – posljednje stajalište ovoga hodočašća. U ovome glasovitom marijanskom svetištu na jugu Francuske, 19. rujna 1846. godine Blažena Djevica Marija se ukazala djeci Melaniji Calvat i Maximinu Giraudu. Gospa je pozvala na obraćenje svih ljudi. Samo svetište nalazi se u planinama te odiše mirom, ljepotom i smirenošću. Svetu misu slavili smo u svetištu.

 

 

 

Skip to content