DUHOVNA MISAO

OBJAVLJENO:

 “Nek se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte..!  Ne bojte se!” Ovo su riječi ohrabrenja. Trebale bi nam biti na umu odmah ujutro čim se ustanemo. Zašto? Ponajprije zato što ocrtavaju  naš odnos s Bogom potom radi riječi Gospodinovih:  “Vjrujte u Boga i u mene vjerujte”. U protivnom vjera ne bi bila radosna vijest tj.  da je Bog Ljubav. Vjerovati u  Isusa koji je put i istina i život.  Put, istina i život ne razdvojive su riječi.  Isus ne kaže da on ima istinu, nego ja sam istina. Istina nije u znanju ili imanju. Istina je način života. Istina propisana zakonom nije istina od Boga.

U prvoj kršćanskoj zajednici bila je snažno prisutna svijest da je Isus put i istina i život. U toj zajednici bilo je problema, teškoća i konflikata a ta svijest im je pomagala da ti konflikti budu u službi sazrijevanja u vjeri i međusobnoj ljubavi.

To mora biti model i za današnju vjerničku i kršćansku zajednicu. Kršćani žive život kao i svi drugi. Međutim, kršćanin živi kao što je Isus živio, živi njegov put i to mu uvelike omogućuje da pobjeđuje strah koji ga paralizira. Jednom riječju,  živjeti život kao što je Isus živio, znači: Ljubiti kao što je on ljubio, služiti kao što je on služio. Ljubav je služenje, služenje je ljubav. To nije glumljenje ili imitacija Gospodina nego dopuštanje Duhu da nas vodi i milosti Božjoj da nas ispuni i tako  djelujući u nama i preko nas nadvisuje naše granice i naše otpore.

Skip to content