VELIKI PETAK

OBJAVLJENO:

Današnjim bogoslužjem spominjemo se Kristove muke. Ona za nas nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja.

Liturgija Velikog petka u središte stavlja otajstvo križa. Tišina je prvi element koji treba biti zamjetljiv. Tišina kao odgovor na otajstvo Božje ljubavi pokazane u križu i umiranju Božjeg Sina. To pokazuje jedinstveni početak obreda: svećenik slavitelj s poslužiteljima u crkvu ulazi u tišini te se prostire pred oltarom u znak Isusove muke i predanja. Svi ćemo kleknuti i u tišini se pripremati za spomen slavlje Isusove muke i smrti.

U prvome dijelu – Liturgiji riječi – čitat ćemo biblijsku poruku iz proroka Izaije o sluzi patniku. To je slika Isusa, čije ćemo se muke spomenuti danas po opisu sv. Ivana evanđeliste. Nakon čitanja uslijedit će kratko tumačenje te poruke, a onda ćemo sudjelovati u Sveopćoj molitvi. Isus je svoj život stavio u službu svih ljudi jer Njegova je ljubav bila sveobuhvatna jer je svima htio donijeti spasenje i život. Molitvom sudjelujemo i mi u toj sveopćoj ljubavi našega Spasitelja.

Drugi dio je klanjanje Kristovu križu. Križ je znak i sredstvo našega spasenja. Ujedno je ovo i vrhunac i središnji dio cjelokupne liturgije Velikog petka. U križu je dovršena objava Božjeg spasenja. I zato nije cilj pokazivanje križa nego objavljivanje otajstva križa u kojem nam je prikazano otajstvo spasenja, upravo u smrti Kristovoj na križu. S križa će biti skinut veo – kao i s našeg vjerničkog gledanja. Križ više nije mjesto trpljenja. On je mjesto pobjede i spasenja.

Vrhunac je današnjega obreda: Otkrivanje križa i klanjanje križu, uz poljubac. Svećenik će s ministrantima donijeti križ i pozvati nas da se poklonimo. On će zapjevati: Evo drvo križa. A mi: DOĐITE POKLONIMO SE. Nakon toga svećenik će poljubiti križ, i onda mi za njim. Dosta je jednom pokleknuti i poljubiti križ, kao simbol našega Spasitelja. Bit će to znak zahvale i vjernosti Isusu, umjesto Judinog poljupca izdaje.

Na kraju, u trećem dijelu pristupit ćemo svetoj pričesti, budući da je danas jedini dan u godini kada se ne slavi Misa, pričestit ćemo se s hostijama koje su pohranjene od jučerašnje Mise večere Gospodnje.

Okupljeni u crkvi u Kristovo ime, uđimo u sam obred Velikog petka, svojim prisustvom, riječima, gestama, postanimo djelatni udionici u samome slavlju kako bismo mogli i sami doživjeti svu otajstvenost i veličinu Božje ljubavi koja nam se danas na poseban način najviše očituje.

Skip to content