KORIZMA

OBJAVLJENO:

S prvim ožujkom, s pepelnicom započela je Korizma.  „Snažno vrijeme“ priprave za Uskrs, vrhunac liturgijske godine u životu svakog kršćanina. Kako veli sv. Pavao, privilegirano vrijeme u kojem smo pozvani na obraćenje. Ovo putovanje kroz četerdest dana  koje nas dovodi do Pashalnog Trodnevlja  to jest muke, smrti i Uskrsnuća našega Gospodina, vrhunac je našega Spasenja. To je snažni poziv svakom od nas na obraćenje, poziv da se vratimo Gospodinu Bogu svome svim srcem svojim.

U liturgiji se govori o Korizmi kao o vremenu od četerdeset dana. Korizma nas podsijeća na vrijeme koje je Isus proveo u pustinji moleći i posteći  prije nego će započeti s javnim djelovanjem.

Četerdeset dana je simboličan broj. To je  broj koji iskazuje vrijeme iščekivanja, čišćenja, povratka Gospodinu i  svijesti da je Gospodin vjeran svojim obećanjima. U Starom Zavijetu spominje se četerdeset dana općeg potopa, četerdeset dana Mojsije provodi na brdu Sinaju, Četerdeset godina Izraelski narod putuje kroz pustinju  do Obećane Zemlje, četerdeset dana prorok Ilija putuje do brda Oreba, četerdeset dana Bog ostavlja Ninivljanima za obraćenje nakon Jonine propovijedi.

U Uvanđelju, također, kroz četerdeset dana Uskrsli Isus poučava svoje, prije nego će uzići na Nebo i poslati Duha Svetoga. Dakle, Korizma je pratnja našega Gospodina na putu u Jeruzalem, mjesto gdje će se dovršiti misterij- tajna muke, smrti i Uskrsnuća. To je put svakog kršćanina. Slijediti Krista.

Misna nedjeljna čitanja

U ovoj liturgijskoj Godini (ciklus A) prva Korizmena nedjelja nazvana je Nedjelja napastovanja- kušnje, jer nam predstavlja napastovanje Kristovo u pustinji (Mt 4 1-11). Druga nedjelja je nedjelja Preobraženja (Mt 17,1-9). Evanđelje nam govori o preobraženju Kristovu, Sinu ljubljenom.  Treća nedjelja je susret sa Samarijankom (Iv 4,5-45). Isus, kako kaže Samarijanki, nudi živu vodu koja gasi svaku žeđ. Četvrta nedjelja poziva nas na razmišljanje o „slijepcu od rođenja”. 8Iv 9,1-41.). Evanđelje nam posvješćuje to, da nas je Isus oslobodio od tame zla, tako, da bi smo primili Svjetlo Kristovo i živjeli kao djeca svjetla.  Peta nedjelja donosi nam Lazarovo uskrsnuće (Iv 11, 1-45). I na koncu nedjelja Muke Gospodinove- Cvjetnica koja nas podsjeća na Isusov  ulazak  u Jeruzalem i tada čitamo odnosno pjevamo Muku Kristovu.

Korizma traje od Pepelnice a završava sv. misom na Veliki Četvrtak. Točno četerdeset dana isključivši nedjelje.  Korizmeno vrijeme je vrijeme posta, pokore,  molitve i dobrih djela i dobrih odluka. Vrijeme kajanja i suočavanja sa sobom samim i svojim Gospodinom. Kako je to vrijeme pokorničko, svećenik u liturgiji upotrebljava ruho ljubičaste boje. Crkve se ne kite cvijećem niti orgulje sviraju ili tek malo, izostavlja se  usklik “Aleluja” a izostavlja se  u sv. misi  Slava. Sve se, spomenuto, preuzima na Uskrsno bdijenje da se pojača osjećaj Uskrsne Radosti.

Skip to content