PRAVEDNOST I MILOSRĐE

OBJAVLJENO:

U ovoj Jubilarnoj Svetoj Godini Milosrđa,  često se postavlja pitanje: koja je relacija između pravednosti i  milosrđa?  Problem  postaje još aktualniji u ovoj eseljeničkoj, emigrantskoj krizi. Stječe se dojam da civilni, to jest, državni zakoni  propisuju jedno, a crkva sugerira nešto drugo. Državni zakoni nastoje slijediti pravednost, a crkveni milosrđe. Tko je u pravu?

Državne zakone treba obdržavati, ali oni  nisu posljednji kriterij za kršćanina. Dakle, priziv na savijest je dopušten u ovoj emigrantskoj krizi. Zakon propisuje ono najmanje, a milosrđe to nadilazi. Najniži stupanj milosrđa je pravednost, a najveći stupanj pravednosti je milosrđe.  Država ne može zapovjediti milosrđe (kardinal Kasper).  Zakoni se odnose na onaj minimum života, među života, a milosrđe to nadvisuje. Milosrđe daje toplinu društvu. Bez milosrđa, život u društvu, bio bi odveć hladan. Teško bi, skoro ne moguće,  bilo živjeti u hladnom društvu, bez topline, bez srca.

Kako se odnositi prema emigrantima? Opasno ih je primiti jer se među njima, možda, kriju ne dobronamjerni, a opasno ih je ne primiti, jer svi nisu opasni, jer tko traži azil on ima pravo na zdravi i slobodni prostor.

Ovdje valja primjeniti ono  zlatno pravilo: Što bih želio da se meni učini u takvoj potrebi…   Ovo pravilo, koje dolazi iz Evanđelja,  pripada cijelom čovječanstvu . Mi kršćani moramo biti spremni to i posvjedočiti.

Skip to content