LJUBAV MEĐU SUPRUŽNICIMA I NAKON SMRTI

OBJAVLJENO:

Ljubav između muža i žene ne traje samo “dok ih smrt ne rastavi”,  nego veza nadilazi odlazak jednoga od njih.  To otkriva  studija američkih stručanjaka psihologije, po kojima veza među partnerima, i kad jedno umre, ostaje isto snažna kao za vrijeme zemaljskog života. “Osobe do kojih držimo nastavljaju utjecati  na naš život i nakon njihove smrti”,  tumači Kyle Bourassa voditelj psiholoških studija u Arizoni. Tim američkih stručnjaka, gledano na ovo istraživanje,  zainteresirao se  o ovoj  međusobnoj ovisnosti među supružnicima. Stručnjaci su se pitali:  je li se ova veza nastavlja i nakon smrti jednoga od njih. Za odgovor na ovo pitanje, stručnjaci su napravili jednu anketu koristeći 80 tisuća sudionika iz Evrope i Izraela. Posebno su prikupili i ispitali  546  parova kod kojih je , za vrijeme prikupljanja podataka, umro jedan od partnera, i  2.566 parova gdje su oboje partnera bili još živi.

Rezultati su pokazali vezu među partnerima također i u slučaju da je jedan partner umro za vrijeme istraživanja. Stručnjaci su se začudili da nisu uočili razlike u snazi ove međusobne ovisnosti uspoređujući udvce  i osobe čiji je partner još živ.

“Iako izgubimo voljene  osobe, one ostaju  s nama, bar u nekom dijelu, tumači Bourassa,  to povećava važnost odnosa za naše dobro. Međutim, ako glaedamo medalju s druge strane, primjetili smo to: ako je kvaliteta života jednog sudionika bila niska prije smrti, može negativno  utjecati na živućeg partnera”.

Istraživanja su zanimljiva. Ono što želimo znati jest: Je li dovoljno misliti na našeg sudruga – partnera da bi se stvorila ta međusobna ovisniost, ako je tako, kako možemo iskoristiti ove informacije da bi bolje  pomogli onima koji su ostali bez bračnog druga.

 

 

Skip to content