IZ SMRTI U ŽIVOT

OBJAVLJENO:

“Ima mjesta tajnih u nama – što će živjeti ubuduće… Treba ih dobro skriti – kvas onoga što će biti.” (Tin)

Često se kaže: šuti kao grob. Ali ovih dana grobovi progovaraju. Tako Dan mrtvih postaje Danom živih. Dok obilazimo groblja i grobove diljem Lijepe Naše, izranjaju uspomene na mnoge bezimene i neimenovane, zaboravljene i izbrisane i neoplakane, a koji su ugradili svoje naporne živote u to da u svijetu bude više svjetla, više pjesme, više mira, više kruha, više duha, više prostora slobode i ljubavi.

O carstvo s one strane, kako neodoljivo zove tvoja frula“. (Tagore) Te je riječi izgovorio Isus još prije dvije tisuće godina. Carstvo s one strane, nije carstvo nestanka, smrti, nego  života, pjesme i ljubavi u Bogu.

Po jednom čovjeku (Adamu) smrt, po drugom čovjeku (Isusu) život. Logika pšeničnog zrna: ako pšenično zrno ne padne na zemlju i ne umre, ostaje samo. Ako li umre, rodi velik rod... “Svaki je čovjek uvijek na gubitku, ako ga ne spasi ljubav” (M. Selimović). Kršćanin nikad nije na gubitku jer ga je spasila Božja ljubav.

Život je krug. Polazna točka je Gospodin, a dolazna točka On. S toga, svaku točku svoga života posvetimo Gospodinu.

Prijatelji! Grob nas upozorava: Život je ozbiljna stvar. Smrt nas opominje: Život je putovanje u vječni život – Već sad dok je smrt još “daleki školj u magli..” (Tin) pobrinimo se već sad da nam ne bude gorka kada bude blizu, na dohvat ruke.

“O smrti tako blaga, Ti jedino jutro” – Smrt je jutro kojim počinje vječni dan, besmrtni život u vječnoj ljubavi. Tako prihvaćajmo smrt naših dragih i da mi budemo spremni za taj veliki čas.

O smrti tako blaga, ti jedino jutro……

Skip to content