GECEMANSKE MISLI (3)

OBJAVLJENO:

Sigurno je bolje patiti ili bar nastojati ne osijećati se previše dobro, a za to  imamo tri osnovna razloga:

1. Patnja je koristan i vrijedan instrument koji nas podsijeća  na smrt i ne dopušta nam da se previše i pohlepno ne vežemo uz materijalna dobra i  zemaljska zadovoljstva. Onaj koji pati, normalno je misliti da u svakom danu i u svakoj noći može stići radosni momenat susreta s ocem, i kao takav udaljuje se od svake negativne akcije i nastoji održavati i njegovati prijateljstvo i mir sa svima. Bitno je, prijatelji, ljubiti i umrijeti u miru.

2. Patnja nam pomaže živijeti u autentičnom zajedništvu s čovječanstvom, razbijajući egoizam i komodizam koji su prirodni i normalni za  ljudsku narav a ipak zabranjeni od kršćanstva koje zapovijeda: trpjeti s onima koji trpe. Tko trpi osijeća se dostojnim i bliži milijunima,  braće koja trpe. “Stanje patnje (trpljenja) normalno je za kršćanina” (Paskal). Trpjeti siromaštvo, bijedu, darivanje drugima , praštanje, šutnja na uvredu i nezahvalnost, strpljenje, bolest, ostavljenost, nepravdu- sve nam to pomaže da budemo više ujedinjeni s Kristom i sa svim onima koji pate na bilo koji način, Tko pati, bar malo, nema razloga da se stidi pred svojm braćom, kolegama, prijateljima i poznanicima.

3. Trpljenje jača duh protiv dramatičnih i preteških slabosti naše osobe, našega tijela. Trpljenje je kostrijet i bič koje providnost hoće ili dopušta da nam očisti dušu, umiri nagone, zakoči hedonističku naklonost našega tijela i tako trpljenjem uzdiže naše postojanje prema trascedenciji.

Znajte prijatelji, trpljenje je ipak razlog one prave istinske radosti, a to je Božija radost koja se doživljava unutar, u duši, u srcu i pameti. Sveci bijahu veliki patnici, ali bijahu uvijek u radosti i miru.

Skip to content