GECEMANSKE MISLI (2)

OBJAVLJENO:

Križ Kritov  temeljna je   i centralna tajna, misterij ljudske povijesti i postojanja svakog pojedinca.

Križ je znak poniženja, jer je bila najsramotnija, najnečasnija, najniža kazna rezervirana za robove i to one najniže klase. Ipak, tu i takvu kaznu Isus bira za sebe. Sljedbenik Krista (to smo mi)  bit će uvijek jedan siromašak, jedan poniženik i to uvijek na jedan bogatiji način.

Križ je znak kontradiktornosti. Križ teži, mjeri-odmjerava i mota čovjeka i iznad svega rščlanjuje ga i podvaja ga. “Tko nije sa mnom protiv mene je”. Križ Kristov traži jedan definitivni i zaključni  izbor. Nije dovoljno biti kršćani ili katolici, treba ponijeti križ Kristov i na koncu se dati raspeti.. Čudesne i izvanredne riječi. Bog nas smalksa sa svojim traženjima i zahtjevima: Križ je vjerovati riječi objavljenoj po Kristu.

Križ je moralni kodeks, zakonik kojega trebamo živjeti. Križ je askeza ili odricanje što znači da moramo vladati  i upravljati  s našom naravi i njenim instiktima i tako sudjelovati u spasenju ostvareno po Kristu. Križ je znak spasenja i to na dva načina: Spas od tame bolesti i spas od misterioznih snaga zla.

Bolest i ljuska patnja  ne nalazi ni jedno apsolutno ljudsko tumačenje. Ne postoji filozof ili umjetnik koji bi znao rastumačiti, zašto bolest  ili patnja. Ako patnja nema tumačenja, ima jamstvo: a to je Isus Krist- Bog ni svog Sina ne poštedje.….Po Krist, svako trpljenje je otvaranje, uzdizanje, pročišćavanje, pospješivanje ljubavi, umjetničkog stvaranja i darivanja. Bog se u patnji razotkriva čovjeku, a čovjek spoznaje sebe samoga i polako prodire u tajnu ljudskog postojanja. Križ spašava i osmišljava postojanje i otvara se trascedenciji.

Križ je znak utješenja, jer nam garantira ozbiljnost života i povijesti. Nismo ostavljeni i izgubljeni u  univerzumu. Krist, naša nada i naša sigurnost, pribijen na križ, nježnost je Boga prema čovjeku. Krist Raspeti naša je velika radost i utjeha.

 

 

Skip to content