OBRAĆENJE (2)

OBJAVLJENO:

AKO SE NE OBRATITE I NE POSTANETE KAO DJECA (Mt. 18, 1)

U jednom momentu učenici dođoše Isusu i upitaju ga: Tko je najveći u Kraljestvu Božjemu? Isus pozove dijete i kaže im: Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca nećete ući u Kraljestvo Božje.

Apostoli ne traže ništa apstraktno –  tko je najveći u Kraljestvu Božjemu, nego od njih, tko je najveći. Što se to dogodilo Apostolima?  Tko ide na more s barkom na vesla, ima iskustvo koje nam može pomoći ovo shvatiti. Valovi i pravac vjetra nastoje preusmjeriti barku – vesla se, vesla, zatim kad se podigne pogled, vidiš da ideš u posve suprotnom pravcu od onoga kojega želiš. Tako nešto dogodilo se Apostolima. Naravno malo-pomalo preuzelo Nadnaravno, bez da se je toga svjesno. Umjesto da se napreduje u Kraljestvu udaljuje se od njega.

Što sugerira ova diskusija, tko je najveći. Najveća preokupacija, nije više Kraljestvo nego vlastito mjsto u njemu, vlastiti ja. Svaki od njih imao je neki naslov  ili razlog da bude najveći. Petar je dobio obećanje prvenstva, Juda kasu, Matej da je ostavio najviše od svih, Andrija je bio prvi sljedbenik, Jakov i Ivan bili su s njim na brdu Tabor.

Plodovi ove situacije jesu: rivalstvo, konfrontacije, frustracije. Isus trga zastor.  Na ovaj način neće se ući u Kraljestvo Božje. Valja se obratiti. Promijeniti potpuno perspektivu i pravac. Ono što Isus predlaže jest  Koprnikanska revolucija.. Treba se odvratiti od sebe upraviti se na Isusa.

Isus govoi jednostavno: valja postati kao dijete (djeca). Postati kao dijete za Apostole znači vratiti se u doba njihova poziva dok su bili na obalama Genezaretskog Jezera: bez velikih očekivanja, bez gradusa, titula, bez međusobnih prepirkih, bez zavisti, rivalstva. Bogati samo s jednim obećanjem: Učinit ću vas ribarima ljudi.

Za nas biti kao djeca znači:  vratiti se u trenutke ranog djetistva, bezbrižnosti, nevinosti, bezazlenosti, dobrohotnosti, dobronamjernosti, istinske radosti…

Jednostavno: Upraviti, upiljiti pogled na Isusa i ništa više.

Skip to content