OBRAĆENJE (1)

OBJAVLJENO:

Često postavljam sebi pitanje: kojeg bi se grijeha vjernik trebao odreći, ali odmah odustajem od takvog pitanja. Lako je govoriti i otkrivati grijehe drugoga ili jedne institucije kojoj se ne pripada. Uvijek se prisjetim one izvrsne sv.Serafina:”Lako je propovijedati protiv grijeha drugih kao valjati, bacati  kamen s vrha zvonika, ali teško se je susresti sa svojom grijesima, krivnjama, to je kao na leđima nositi one iste kamenice na vrh zvonika.”

Slušajmo Riječ Božju koja nam govori o obraćenju. O obraćenju se može govoriti na različite načine i na različitim razinama, ali ima jedno obraćenje za svaki period našega života. Svatko ga od nas mora otkriti – koji tip obraćenja treba.

OBRATITE SE I VJERUJTE EVANĐELJU (Mk 1, 15)

Razmotrimo  što znači riječ OBRATITI SE. Prije Krista, značila je, jedan korak natrag, to jest, vratiti se opsluživanju zakona i ući u savez s Bogom.Ovo obraćenje ja na ustima svih proroka sve do uključivo Ivana Krstitelja. Međutim s Isusom se ovaj pojam mjenja, ne da se on zaboravlja mijenjanjem značenja riječi nego zato što se njegovim dolaskom mijenjaju stvari. ISPUNILO SE VRIJEME. KRALJESTVO JE BOŽJE DOŠLO.. Obratiti se ne znači ići korak natrag u stari savez, nego ići korak naprijed ući ukraljestvo božje. Obraćenje i Spasenje izmijenili su mjesta. Ne prije obraćenje zatim spasenje. Baš suprotno. Spasenje zatim obraćenje. Ne govori se više obratite se i kraljestvo je božje među vama. Mesija će doći.OBRATITE SE I VJERUJTE ne znači više različite stvari. To znači obratite se vjerujući, znači prijeći s ideje Boga koji traži, zapovijeda, kažnjava , prijeti, na ideju Boga koji dolazi s punim rukama da nam sve dade. To je obraćenje sa zakona na milost. Tako se sjećam, u vrijeme rata, kad su se protivnički vojnici povukli i ostao je veliki magazin otvoren. Tko je got  mogao išao je i uzimao  koliko je htio i mogao, jer je bilo ponestalo zaliha. Evo, korizma bi morala proizvesti isti fenomen. Magazin milosti i milosrđa su otvoreni. Crkva poziva: O svi vi koji ste žedni dođite na vodu. Tko nema novca svedno, dođite. Uzmite i jedite bez novca. Ovo bez novca znači tko nema zasluge, koji je pogriješio u životu.

 

Skip to content