ZDRASTVENO SIROMAŠTVO

OBJAVLJENO:

Siromaštvo, govorila je Majka Terezija:” nije djelo Božije, nego posljedica ljudskog egoizma,” ono oduzima vedrinu i dostojanstvo milijunima osoba, lišavajući ih osnovnih ljudskih prava. Različiti su oblici materijalnog siromaštva. Tko je u siromaštvu, u bijedi prisiljen je i na odricanje u hrani, što je temeljna potreba za život. Ali nije ni to sve. Među temeljnim pravima koja siromaštvo osiromašuje jest zdravlje na koje svatko ima pravo  za sebe i za svoju obitelj, kako se čita u svjetskim poveljama o ljudskim pravima.

Siromaštvo se odrazuje i na zdrastveno stanje. Bez novca ne može se kupiti antibiotik, niti osnovni lijek za liječenje različitih  zdrastvenih poteškoća. Veliki broj ljudi utječe se različitim akcijama solidarnosti.

Siromaštvo djeluje na sposobnost odlučivanja, tvrdi  znastvena revija iz kolovoza 2013. godine. Stvara stres koji  jako uvijetuje  naše odluke i naš izbor, oslabljuje voljni čin, psihološki proizvodi strah i nesigurnost.

Mandela jednom reče: “..kao ropstvo i apartheid, tako i siromaštvo nije prirodno.” Samo oni  koje su stvarali i doprinijeli siromaštvu mogu ga i pobjediti. Pobjediti, iskorijeniti siromaštvo nije karitativna gesta nego čin pravde.

Neimati novca za laboratorijske pretrage, znači stavljati zdravlje u drugi plan. Neimati mogućnost  za pregled (cardiovaskularni,  neurološki, pulmološki, gastrološki, ginekološki ……..), kakva je to država kojoj zdravlje građana nije u prvom planu, na prvom mjestu.Kakva je to kultura i civilizacija koja zanemaruje ekonomski i psihološki obitelji koje imaju i dvore teške bolesnike u svojim kućama. Ljudska osoba mora biti na prvom mjestu, u centru pažnje.Što ljudska osoba ili  pojedinac ima od te silne tehnologije i s nerazumljivim i često praznim ekonomskim izričajem koje slušamo svaki dan na radiju, gledamo na  televiziji, čitamo u novinama. Stručnjak do stručnjaka.. Tko to razumije i komu to pomaže? Sigurno ne onima najsiromašnijima. Kakvo licemjerno društvo…Zamislimo osobu koja je cijeli život radila i na vrućini i na hladnoći, a sada u mirovini ne može nabaviti osnovni lijek…

Zdravlje ne može i ne smije biti objekt uštede!

Skip to content