ZAPOVIJED LJUBAVI

OBJAVLJENO:

“Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu”? A on mu reče: Ljubi Gospodina Boga svojega  svim srcem svojim, i svom dušom svojom , i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe…”

Na prvi pogled Isus ne kaže ništa novo. I prva i druga zapovijed već su napisane u Bibliji. Ipak će reći da je njegova zapovijed nova. Gdje je i u čemu je ta novost?. Novost je u tome što dvije riječi  tvore skupa samo jednu riječ, jednu zapovijed. Jer kaže: druga je slična prvoj. Ljubeći čovjeka isto je (slično je) ljubiti Boga. Bližnji je sličan Bogu. U tome je velika, revolucionarna  Isusova novost. Bližnji ima lice i glas i srce slično Bogu, u njegovoj gladi Bog je gladan, u njegovoj žeđi Bog je žedan, nahranjujući njega- Boga nahranjujemo, napajajući njega- Boga napajamo. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Zapravo je jedna treća zapovijed koju olako zaboravljamo: Ljubi samoga sebe jer si čudesan, obilježen si  i blagoslovljen rukom samoga Boga: jer ako ne ljubiš sebe nećeš biti sposoban ljubiti nikoga, jedino ćeš moći uzimati, posjedovati i to  bez radosti i zahvalnosti.Ljubi Boga sa  svim, sa svim, sa svim….. Tri puta Isus ponavlja:  jedina mjera ljubavi je: ljubav bez mjere..

Ljubi Boga svim srcem. Ne znači ljubi samo Boga, čuvajući samo za njega svoje srce, ali ljubi ga bez zadrške. I vidjećeš da srce opstaje, što više raste u ljubavi prema mužu, djeci, ženi, prijateljima, samom sebi.. Bog nije ljubomoran, ne krade srce: umnaža ga.

Ljubi ga sa svim umom svojim. Ljubeći postajemo intelegentniji: Tko ljubi razumje prije i više i šire i dublje i dalje..

Ljubi ga sa svom snagom. Ljubav naoružava i razoružava, čini te slabim pred ljubljenom osobom ali ti zatim daje snage da bi i brda premještao.

Uostalom:

“Ljubi i čini što got hoćeš”. (Sv. Augustin).

Ljubav je činiti ono što Bog čini.. ……

 

 

Skip to content