OTKRIVENA SPOMEN PLOČA FRANJI KLEINU

OBJAVLJENO:

Na Duhove, 8. lipnja 2014. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, otkrivena je spomen ploča Franji Kleinu, projektantu molvarske župne crkve – zvane “Podravska katedrala”.

Projekt otkrivanja spomen ploče potaknuli su i zajednički ostvarili župa Molve i Družba Braća hrvatskoga zmaja, zmajski stol u Križevcima. O arhitektu Franji Kleinu i njegovu utjecaju na hrvatsku arhitekturu u 19 st. govorio je Zoran Homen, pročelnik Zmajskog stola Križevci.
Reljef Franje Kleina izradio je Marijan Glavnik, akademski kipar iz Siska, a kamenoklesarske radove klesarska radionica Matvej iz Virja.
Misno slavlje predvodio je o. Tomislav Glavnik, župnik, koji je u razmišljanju o otajstvu Duhova i Crkve spomenuo i napor i viziju negdašnjih župljana da na molvarskom brežuljku Krbuljin sagrade novu župnu crkvu. I u zidanoj crkvi i njezinu građenju prepoznajemo djelovanje Duha Svetoga, koji je djelatan u vjeri, trudu i rukama vjerničkog puka. U gradnji i ostvarenju gradnje molvarske crkve očituju se svi Darovi Duha Svetoga, koji su u svim staležima potaknuli ono najbolje, kako bi nastao hram Božji na zemlji. U župnoj crkvi imamo zidani hram u kojem se susrećemo, molimo, preporučujemo, zahvaljujemo, slavimo Boga, ali i tražimo oproštenje grijeha, koje je zalog Duha, te se spremamo za vječnu Domovinu, nebeski Jeruzalem, za stan na nebesima – istaknuo je župnik Glavnik.

Franjo Klein, rođen je u Beču 1828. a umro je u Zagrebu 1889. Za vrijeme svoga plodnog djelovanja, bilo kao vojni arhitekt, a kasnije i kao član zagrebačkog ceha obilježio je razdoblje ranog historicizma u Hrvatskoj. On je u zagrebačku arhitekturu uveo stil romantičnog historicizma i ostao njegov najznačajniji predstavnik. U svojim je projektima nastojao prevladati provincijski zaostatak naše arhitekture u odnosu na srednjoeuropsku. Pažljivo je pratio promjene koje su se sredinom stoljeća događale u bečkoj arhitekturi te ih prilagođavao našem prostoru i željama naručitelja. Vodeći je arhitekt u Zagrebu šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća. U značajna ostvarenja ubrajaju se molvarska župna crkva, te u Zagrebu: zgrada Glazbenog zavoda u Gundulićevoj, Židovska sinagoga u Praškoj (porušena 1941.), Pravoslavna crkva na Cvjetnom trgu, Palača Prve hrvatske štedionice na Trgu bana Jelačića.

(Foto: Đuro Grčić)

Skip to content