ZAVRŠILO SVEHRVATSKO HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

OBJAVLJENO:

Na kraju hodočašća Hrvata u Svetu zemlju, koje je počelo 25. ožujka i završilo 1. travnja, povodom postavljanja ploče braći Branković u Getsemanskom vrtu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić osvrnuo se na proživljene trenutke: “Ne može se ići po svetim mjestima samo turistički ako išta čovjek vjeruje i moli. Zato je svaki pohod svetim mjestima približavanje Kristu i djelu koje je on donio i dao, a to je spasenje. Hodočašće čovjeka uvijek učvršćuje u tom djelu spasenja, ali i poslanju, da ga postane svjestan u ovome svijetu. Vidio sam i na ljudima emotivnu dirnutost. I sam bio takav.” Uspoređujući ova iskustva s kišom, dodao je da su protekli dani bili kao “duhovni pljusak koji neka natopi nutrinu, da ne oteče u brzom ritmu života, već natopi dušu, vjeru i blizinu Isusu Kristu.” Zato je vjernicima preporučio da govore o tome što su doživjeli, ali i u svom srcu prebiru kroz događaje, poput Marije. Tada će to biti duh koji nas pokreće.

Na hodočašće se uputilo 146 hodočasnika predvođenih Vinkom kardinalom Puljićem, mons. Tomom Vukšićem, vojnim ordinarijem BiH i fra Lovrom Gavranom, provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrne, te dvadesetoricom svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nositelj inicijative postavljanja spomen ploče u Getsemanskom vrtu bio je fra Tomislav Glavnik. Na izradiu spomen ploču sudjelovali su Zdravko Tišljar, prof.,Zagreb, Marijan Glavnik, akad. kipar, Sisak, Ivan i Marina Matvej, Virje, Štef Martinac, Staro Čiče.

Skip to content