PROVINCIJSKI KAPITUL FRANJEVACA KONVENTUALACA (2.)

OBJAVLJENO:

U utorak, 11. ožujka u 9 sati nastavljen je rad Provincijskog kapitula. Odmah na početku rada postavilo se vrlo praktično metodološko pitanje: tko će sastaviti sažetak izvještaja, kako bi braća u plenarnom zasjedanju Kapitula, imala pred sobom sažeti prikaz svih izvještaja koja se čitaju, analiziraju i vrednuju na Kapitulu? Odnosno tko će prikupiti sve eventualne primjedbe i prijedloge, kojih nije manjkalo, a koji su izneseni u kratkim raspravama nakon čitanja izvješća. Pravilnik o slavljenju Provincijskog kapitula predviđa ili rad po skupinama ili osnivanje komisije u tu svrhu koja bi potom donijela zaključni kratak dokument provjere-vrednovanja proteklog razdoblja. Nakon rasprave o tome što bi bilo korisnije i bolje, braća kapitularci su se većinom glasova odlučili za osnivanje ‘ad hoc’ komisije u koju su izabrani fra Žarko Relota, fra Tomislav Glavnik i fra Ivan Karlić.

Potom su braća kapitularci odlučili da se izvješća više ne čitaju, kako je bilo dan ranije, nego da se odmah prijeđe na raspravu i razjašnjenja eventualnih nejasnoća kao i mogućih pitanja i iznošenje prijedloga.

Budući da se jučer nije stiglo vrednovati izvješće promotora za duhovna zvanja to je učinjeno danas. Potom su analizirana, vrednovana i raspravljena izvješća o radu Komisije za izobrazbu braće, Komisije za ekonomiju i gradnju, Centra Vojske Bezgrešne, izvješće o OFS-u i Frami te izvješće o Domu sv. Antuna.

U poslijepodnevnom dijelu analizirana, vrednovana i raspravljena su izvješća o izdavačkoj djelatnosti Veritasa i Centra za međureligijski dijalog Hrvatski areopag. Nakon ovih izvješća uslijedila je pauza kako bi Komisija ‘ad hoc’ mogla pripremiti završni dokument provjere – vrednovanja proteklog razdoblja.

Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna u 19 sati predslavio je generalni asistent Reda fra Miljenko Hontić, a propovijedao je generalni ministar Reda fra Marco Tasca. U svojoj homiliji generalni ministar je istaknuo da prije nego što počinjemo moliti trebamo razmisliti jesmo li spremni prihvatiti promjenu, svoj način gledanja stvari, obraćenje srca na koju nas molitva poziva. Često smo privrženi svome načinu razmišljanja i gledanja stvari te nas upravo zbog toga molitva ne mijenja. Nadalje, generalni ministar je rekao da ukoliko želimo poboljšati naše međuljudske odnose bilo u obiteljima bilo u našim redovničkim zajednicama moramo svoj pogled usmjeriti prema Gospodinu te poboljšati najprije svoj osobni odnos prema Bogu pouzdavajući se Njega. U suprotnome, ukoliko sami budemo nešto pokušavali doživjet ćemo neuspjeh. Na kraju, generalni ministar je pozivajući kako vjernike, tako i okupljenu braću kapitularce, pozvao da nasljedujući primjer svetoga Franje i svetoga Antuna uvijek molimo Gospodina da znamo razabrati one bitne stvari koje su nam nužne i neophodne za naš život u Kristu.

Rad druge sjednice nastavlja se u srijedu dopodne predstavljanjem zaključaka Komisije ‘ad hoc’ koja će sažeti prijedloge koji su izneseni prilikom analize, provjeravanja i vrednovanja različitih kapitularnih izvješća. Nakon toga slijedi treća sjednica Provincijskog kapitula na kojoj se bira Provincijalni ministar.

 

 

Na marginama Kapitula

U ponedjeljak, 11. ožujka, svečano je proslavljen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je tom prigodom fra Vladimiru Vidoviću uručena diploma.

Na istoj svečanosti naš bogoslov fra Milan Gelo primio je Dekanovo priznanje za najboljeg studenta u protekloj akademskoj godini.

Skip to content