PROVINCIJSKI KAPITUL FRANJEVACA KONVENTUALACA (1.)

OBJAVLJENO:

U nedjelju, 9. ožujka 2014. godine u 21 sat, započeo je radom Redoviti provincijski kapitul kojemu predsjeda generalni ministar Reda fra Marco Tasca. Nakon zaziva Duha Svetoga i provjere prisutnosti braće kapitularaca Provincijski kapitul jednoglasno je izabrao predloženog tajnika Kapitula fra Nikolu Šanteka.

Na prvoj sjednici kapitula, kako je i predviđeno Pravilnikom za slavljenje redovitog provincijskog kapitula, izabrana su radna tijela Provincijskog kapitula.

U Predsjedničko vijeće izabrani su fra Nikola Roščić, fra Tomislav Glavnik i fra Žarko Relota. Predsjedničko vijeće mora se brinuti da se rad kapitula odvija prema Pravilniku i da se vjerno opslužuju odredbe općega i posebnog prava. Također Predsjedničko vijeće rješava eventualne dvojbe i razilaženja u pitanju postupaka i glasovanja.

U Komisiju za razna pitanja izabrani su fra Martin Jaković, fra Jeronim Vujić i fra Ivan Karlić koji imaju dužnost uzeti u razmatranje potpisana pitanja i prijedloge upravljene kapitulu, a koje im je dostavilo predsjedničko vijeće te ih moraju ispitati i, ako je svrsishodno, kapitulu predložiti vrednovanje i odluku o odgovorima ili prijedlozima za rješenje (usp. Gen. stat. 97 § 1).

Komisiju za pregledavanje računa sačinjavaju fra Ilija Miškić, fra Vitomir Glavaš i fra Damjan Glavaš koji su koji su zaduženi za ispitivanje knjiga i drugih dokumenata provincijske administracije, kako bi provjerili njezinu ispravnost (usp. Gen. stat. 97 § 2).

Druga sjednica Provincijskog kapitula započela je u ponedjeljak, 10. ožujka u 9.00 sati Duhovnim uvodom. Predavanje našega pokojnoga subrata fra Špire Marasovića: Uloga poglavara u redovničkoj zajednici pročitao je fra Zlatko Vlahek. Nakon duhovnog uvoda uslijedilo je izvješće provincijalnog ministra fra Ljudevita Maračića o proteklom četverogodištu.

Skip to content