SIJEČANJSKO HODOČAŠĆE SV. FILOMENI

OBJAVLJENO:

SIJEČANJSKO HODOČAŠĆE SV. FILOMENI U MOLVE

Tradicionalno siječanjsko hodočašće sv. Filomeni u Molve, održano je 25. siječnja 2014. Osim domaćih župljana hodočasničkom programu pridružili su se hodočasnici iz  Velike Gorice, Zagreba, Lobora, Koprivnice,Bjelovara i Đurđevca.

Prije svečane svete mise u 11 sati hodočasnici su pristupili sakramentu pomirenja. Svečano misno slavlje predvodio je o. Tomislav Glavnik, koji je u propovijedi hodočasnicima približio svetačke primjere sv. Pavla i sv. Filomene, te njihovu spremnost davanja vlastita života za Krista Gospodina. Sveci mučenici bili su nošeni požrtvovnošću i bili su uvjereni svjedoci kršćanske ljubavi. Iako su i sami prolazili kroz konkretno životno mučeništvo, krijepila ih je nada i vjera u Uskrsnuće duše i tijela. Svojim primjerom i danas zrače i ohrabruju vjernike da se ne obeshrabre pod svakodnevnim teškoćama, već još više prihvate Krista kao smisao vlastitoga života i postojanja.

Nakon svete mise i hodočasničkog ručka održano je euharistijsko klanjanje, a potom i pobožnost sv. Filomeni. Hodočasnički dan završio je posjetom zavjetnoj kapeli Majke Božje Molvarske, te molitvom, pjesmom i ophodom oko oltara posvećenoga njoj u čast.

Kip sv. Filomene, djevice i mučenice, koji je početkom 20 st. nabavio tadašnji župnik B. Tomašić, čuva se u Župnoj crkvi Uznesenja BDM u Molvama. Od 2008. godine održavaju se siječanjska hodočašća sv. Filomeni u Molve, budući da se odlučilo držati otvorenom i za vjernike dostupnom nišu ispod oltara sv. Antuna Padovanskoga.

Skip to content