HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU I BLAGDAN SV. NIKOLE TAVILIĆA

OBJAVLJENO:

Jeruzalem, (IKA) – Blagdan Šibenčanina sv. Nikole Tavilića u Jeruzalemu proslavile su dvije skupine hrvatskih hodočasnika. Zauzimanjem fra Tomislava Glavnika, OFMConv., hodočasničke grupe su dobile posebno dopuštenje za misu u kapelici nekadašnjeg češkog hodočasničkog gostinjca, a danas Apostolske delegature za Jeruzalem i Palestinu. Misu je predvodio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, rodne biskupije sveca, u koncelebraciji s jedanaestoricom svećenika. Prigodnu propovijed izrekao je dr. Darko Tomašević. U kapelici Apostolske delegature, posvećene slavenskoj braći Ćirilu i Metodu nalazi se oltar sv. Nikole Tavilića, koji je posvetio bl. Alojzije Stepinac za vrijeme hodočašća hrvatskoga naroda u Svetu zemlju 1936. godine. Oltarni reljef sv. Nikole i sam oltar izradio je hrvatski kipar Ivo Kerdić.
Hodočasnici su se u tijeku mise prisjetili mučeništva što ga je sv. Nikola davne 1391. godine podnio pored Jafinih vrata, kada je u želji da navijesti Isusa Krista bio mučen i ubijen zajedno s ostalim franjevcima, da bi potom kosti mučenika bile spaljene, a pepeo bačen, kako bi se kršćanima onemogućilo njihovo štovanje. Usprkos svemu uspomena na svjedočanstvo franjevačkih mučenika nadvladala je i nadživjela zaborav i danas ostaje poticaj za vjerno ispovijedanje vjere u Isusa Krista. Po završetku mise hodočasnicima se obratio mons. Giuseppe Lazzaroto, apostolski nuncij u Izraelu i apostolski delegat za Jeruzalem i Palestinu, i uputio im svoj pozdrav u svoje ime i uime cijelog osoblja Apostolske delegature u Jeruzalemu. Biranim i srdačnim riječima nuncij je zajamčio svoju molitvu i obvezu čuvanja oltara posvećenoga sv. Nikoli Taviliću, koji predstavlja posebnu poveznicu prostora Hrvatske, Šibenika i Bosne i Hercegovine, gdje se sv. Nikola rodio, odrastao i djelovao prije svoga dolaska u Jeruzalem sa Svetom zemljom. Hodočasnici su sa zanimanjem slušali opis trenutačne situacije u kojoj se kršćani u Svetoj zemlji nalaze, te su iz prve ruke imali prilike čuti što sve Apostolska nuncijatura, ali i Katolička Crkva čini kako bi se živim održao dijalog među kršćanskim Crkvama, te kako bi i Katolička Crkva bila pravno priznata i dobila svoj pravni legitimitet u Izraelu. Osobitu obvezu za budućnost novih generacija ima školstvo i visoko školstvo. Dobro obrazovanje uspjeh je mladima u pronalaženju posla i osiguranju životne egzistencije za sebe i svoje obitelji.
Sve nakane domaćih kršćana i zauzimanje Svetoga Oca za mir u svijetu, kao i želju da papa Franjo uskoro posjeti Svetu zemlju, nuncij je stavio na srce hrvatskim hodočasnicima.
Hodočašće u Svetu zemlju od 12. do 19 studenoga organizirali su župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Molva i Udruga Svete zemlje iz Čitluka. Hodočašću se priključilo 78 hodočasnika iz svih dijelova republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine od kojih 12 svećenika iz raznih biskupija i redovničkih zajednica. Vodiči dvjema hrvatskim hodočasničkim skupinama su fra Tomislav Glavnik, župnik i gvardijan iz Molva, i dr. Darko Tomašević iz Sarajeva. Organizaciju hodočašća preuzeli su fra Mika Stojić, povjerenik za Svetu zemlju Hercegovačke franjevačke provincije, i Davor Ljubić, vlasnik agencije G-Tour Međugorje.

Skip to content