MARIJA FEST 2013. – DRUGI DAN

OBJAVLJENO:

(Preuzeto s Laudato.hr)

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka

Dan festivala započeo je svečanom svetom misom u molvarskom svetištu, koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

“Drago mi je da u ovu raspjevanu nedjelju možemo biti zajedno. Radostan je ovo događaj za zajednicu u Molvama: mladi se okupljaju da bi posvjedočili da je Crkva uvijek mlada!”, rekao je biskup Mrzljak u svome pozdravu na početku mise.

Svetu misu pjevanjem je animirao katedralni Zbor mladih Varaždinske biskupije. Razmatrajući o nedjeljnom svetopisamskom čitanju, mons. Mrzljak naglasio je da Crkva u godini vjere osjeća posebnu zahvalnost za dar vjere te da cijela godina vjera protiče u utvrđivanju i učvršćivanju svjetla vjere.

Podsjetivši na encikliku pape Franje pod naslovom “Svjetlo vjere” naglasio je da upravo to svjetlo pomaže vjernicima nositi terete života, a ono raste u nedjeljnoj misi, zahvalnosti i poniznoj molitvi.

“Važan element ponizne molitve je i pjevanje, kao što možemo zaključiti iz Svetoga Pisma koje često poziva da hvalimo Gospodina u pjesmama. Neka ovaj susret mladih bude jedno veliko ‘Bogu hvala’ i radosno pjevanje iz čiste sreće što smo Božja djeca, zaključio je na kraju svete mise mons. Mrzljak.

Župnik Tomislav Glavnik zahvalio je biskupu na snažnoj duhovnoj potpori koju iz godine u godine pruža za Marija fest, kojeg je nazvao dobrim glasom dobrih ljudi koji nastoje slijediti Isusa i njegovu majku Mariju. Posebnu zahvalu župnik je uputio svim obiteljima u Molvama, koje su spremno otvorile vrata svojih domova kako bi ugostili izvođače pristigle iz cijele Hrvatske i okolice te im tako omogućile ugodan i bezbrižan dvodnevni boravak u podravskom prošteništu Majke Božje.

Marija fest 2013.

U večernjim satima započeo je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije jedanaesti po redu Marija fest. Pred okupljenim slušateljima, koji su ispunili crkvu do posljednjeg mjesta prvi je nastupio Zbor mladih Varaždinske biskupije. Kao domaćini, mladi Varaždinske biskupije su pod vodstvom Željka Martinkovića pripremili put festivalu molitvenim pozdravom Djevici Mariji u pjesmi “Salve Regina” (Zdravo Kraljice).

Osvrnuvši se na već poznatu izjavu pape Franje: “Ako se želi znati tko je Marija, pita se teologe; ako se želi znati kako je se ljubi, to treba pitati narod”, voditelji Marija festa 2013. Tanja Popec i Ivan Benc najavili su izvođače festivala. Organizatori Marija festa i ove su godine pitali glazbene umjetnike kako se Mariju ljubi, a kao odgovor dobili su deset novih marijanskih pjesama.

Festival su svojom nazočnošću te duhovnom i materijalnom podrškom pratili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, vikar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, župnik i gvardijan u Molvama fra tomislav Glavnik, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato Ksenija Abramović.

Marija fest 2013. organizirali su Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Molve i galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, a pokrovitelji su bili Varaždinska biskupija i hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Već tradicionalno festival marijanskih duhovnih pjesama svečano je otvorio varaždinski biskup Mrzljak.

“Marijin je mjesec listopad, mjesec u kojemu posebno molimo krunicu i u kojemu se sabiru plodovi. Večeras ćemo slušati plodove predanoga rada hrvatskih duhovnih glazbenika u čast Blaženoj Djevici Mariji.”

Izvođači Marija festa 2013.

Na Marija festu 2013. nastupilo je deset izvođača, svaki s dvije pjesme. Prva pjesma u nastupu svakoga izvođača bila je sasvim nova marijanska duhovna pjesma, skladana za Marija fest 2013., a drugu pjesmu izvođači su odabrali iz svoga već postojećeg opusa.

Prva izvođačica Maja Tadić nastupila je s pjesmom «Ave Maria», koju su za Marija fest 2013. obradili Davor Terzić i Antonio Zadro. “Pjesma je poznata svima jer se radi o molitvi. Za vrijeme snimanja i pjevanja ove pjesme doživjela sam poseban ugođaj i vidim razliku od ostalih pjesama upravo zato jer se radi o pravoj, tradicionalnoj molitvi. Ona u punom smislu dotiče srce i dušu”,  rekla je Maja Tadić, a Davor Terzić također je izrazio svoj dojam o pjesmi “Ave Maria”: “Jako sam sretan i duboko dirnut izvedbom moje skladbe ‘Ave Maria’ koju Maja Tadić pjeva.”

Svećenik koji je ljubav prema glazbi uključio u svoj pastoralni rad, a sa sjemeništarcima tamburašima sudjelovao je na prvom Uskrs festu još 1979. godine, vlč. Ljubo Vuković stigao je na Marija fest s pjesmom “Ti pod križem mojim molim”. Pjesma je izvedena u suradnji s klapom Levanda koja zajedno s vlč. Vukovićem djeluje u župi sv. Josipa Radnika u Zagrebu. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je vlč. Vuković, a aranžman joj je dao Toni Eterović.

Davor Terzić, duhovni kantautor iz Rovinja, sudjelovao je na svakom Marija festu do sad, a upravo ga je taj festival potaknuo na stvaralaštvo marijanskih pjesama: “Samim dolaskom ovdje pokazuje se da je boravak na Marija festu nešto posebno za mene. Uz Mariju sam posebno vezan. Polako sam se počeo otvarati pobožnosti prema Mariji i već sam napisao deset pjesama Mariji, a svi koji se bave pisanjem tekstova znaju da to nije lako. Nastojim upotrebljavati originalni izričaj i ne koristiti standardne forme, nego svoju duhovnost i odnos prema Bogu pretočiti u pjesmu, pa se i moji slušatelji u tome mogu pronaći.”

Izvedba pjesme “Kraljice neba” na Marija festu 2013. pokazala je da se autorov cilj skladanja pjesme ostvario. Zamislio ju je kao jednostavnu molitvu, a svi prisutni u Molvarskoj crkvi već su se na polovici pjesme zdušno uključili u pjevanje molitve Kraljici neba.

Duhovni sastav VIS Izidor iz Splita jezgru svoga djelovanja ima u svojoj župi, a iz zajedništva koje ondje grade nastaju pjesme za festivale. Marijanska pjesma koju su posebno skladali za Marija fest 2013. je “Majka Svemoćnoga”. Napisali su je Nikola Celić i Filip Pražen.

Jelena Laća iz VIS Izidora izrazila je u ime sastava dojam o Marija festu: “Uvijek su očekivanja od festivala velika jer on nudi vrlo raznoliko sadržaje. Druženjem u danu prije samog festivala u radionicama stvaramo nove pjesme. Nadamo se da će slušateljstvo biti zadovoljno našom novom pjesmom i uživati u njoj.”

Ivo Šeparović, glazbenik iz Blata na Korčuli, koji obilježava 20 godina u stvaralaštvu duhovne i zabavne glazbe nastupio je s pjesmom “S tobom pred Boga” koja je napravljena u suradnji s Josipom Balogom i Sašom Miočićem, nakon koje je u dobrom raspoloženju izveo živahnu skladbu “Ritam Tvoje ljubavi”.

Vokalno instrumentalni sastav koji okuplja mlade iz Subotice i okolice, VIS Proroci nastupili su s pjesmom o dragocjenoj molitvi katoličke baštine na koju pastiri Crkve uvijek iznova potiču, pod naslovom “Krunica”. U stvaranju pjesme sudjelovao je autorski trio: Adrijana Baković, Mirjana Jaramazović i Viktor Kesler.

“Iz godine u godine ‘Proroci’ dolaze na Marija fest i to je dokaz koliko uživamo i koliko nam je drago biti dio svega ovoga. Svake godine ovdje produbljujemo prijateljstva i svoju vjeru, pa se nadamo da ćemo se i iduće godine vratiti”, rekla je u ime “Proroka” Marija Jaramazović.

U pratnji zbora “Hrid” na Marija festu 2013. nastupio je Čedo Antolić, legenda hrvatske duhovne glazbene scene kojega već 40 godina ništa ne odvaja od stihova, pjevanja, sviranja i rada sa zborovima mladih. Autor sa šest objavljenih albuma duhovne glazbe ove je godine nastupio s pjesmom “Od Boga dana”: “To je još jedna pjesma posvećena Majci Božjoj za koju sam bio posebno nadahnut u vremenima bonace, kad mi inspiracija nije išla osobito. Nastala je iznenada: s neba, pa u dušu. Drago mi je da sam još uvijek prisutan na Marija festu kojega posebno cijenim jer je dobro organiziran, a posebno je i druženje, molitva i klanjanje”, rekao je Čedo Antolić.

Mladi iz splitske župe Kamen «Mihovil», koji su u sedam godina djelovanja, postali su worship-gospel sastav, na Marija festu 2013. predstavili su se s novom pjesmom koju je napisao Mate Pocrnjić “Marijo, kao ti”.

U ime Mihovila Mate Pocrnjić poručio je: “Marija fest je poseban po tome što ima, po mome mišljenju najjaču duhovnu dimenziju. Vrlo je potrebno da unutar jednoga festivala u središtu bude baš taj element. U jedinstvu i zajedništvu s Kristom svi smo zajedno jači. Zbližili smo se, upoznali nove ljude i podijelili smo načine rada te naučili mnogo jedni od drugih.”

Vokalni sastav Matheus iz Bizovca, koji je u 14 godina postojanja primio brojne nagrade za svoje zapažene nastupe na festivalima, nastupio je s novom pjesmom “Ruža bijela” koju su napisali Sandra Lovrinčević, Krešimir Jakumetović i Željko Nikolin.

“Apostoli mira” tijekom proteklih 13 godina sačuvali su svoju prepoznatljivost: vjerni župi Mađarevo u Varaždinskoj biskupiji sudjeluju u mnogim duhovnim i humanitarnim projektima te nastupaju na festivalima. Pobjednici ovogodišnjeg Uskrs festa izveli su novu marijansku pjesmu nastalu iz suradnje Viktora Keslera, Josipe Dević i Gorana Kovačića pod naslovom “Kraljica Hrvata”.

“Intenzivno smo se pripremali za izvedbu ove pjesme. Htjeli smo posvijestiti hrvatskome narodu, svima prisutnima, tko je Kraljica Hrvata, tko je naša Majka. Imamo Majku koja nas zagovara kod svojega Sina i daje nam poticaj da u ovim tmurnim vremenima možemo u njoj pronaći put do Isusa, utjehu i zaštitu”, poručila je u ime “Apostola” Ana Oreški, koja je mnoge prisutne na festivalu dirnula svojim glasom i  jedinstvenom izvedbom nove pjesme “Apostola mira”.

Na dan održavanja Marija festa 2013. papa Franjo je posvetio čitav svijet Bezgrešnom Srcu Marijinom pred kipom Gospe Fatimske na Trgu sv. Petra. Razmišljajući o tome u Molvama na samom kraju festivala koji se već jedanaestu godinu za redom održava u čast Blaženoj Djevici Mariji, izvođači, organizatori i voditelji Marija festa kao i svi prisutni u Molvarskom svetištu osjetili su dodir providnosti u poklapanju dvaju događaja. Naglašeno je kako je Sveti Otac učinio upravo ono što se leži u temeljima Marija festa i ono što se njime želi postići: posvetiti se Mariji, a preko nje njezinome Sinu. Svi su zajedno izrazili nadu da je Marija fest pomoć osobnome posvećenju Mariji i Isusu te posvećenju kako mjesta održavanja festivala i mjesta iz kojih dolaze izvođači, tako i čitavoga svijeta.

Na kraju festivala u svojoj zahvali predstavnica organizatora i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti Ksenija Abramović je poručila:

“Marija fest podsjeća na dvije velike Marijine odlike: da spremno prihvatimo Božju volju te da je spremno i ustrajno vršimo. Takvi i mi trebamo biti: kada molimo za Božju volju, moramo priznati da je ne poznajemo i moramo dopustiti da nas Bog iznenadi. A kada je jednom otkrijemo, trebamo biti ustrajni i provesti je do kraja.
Hvala svim pjesnicima, glazbenicima i izvođačima. Pozivam sve skladatelje: pišite pjesme za novi Marija fest 2014.!”

 

 

Skip to content