HODOČAŠĆE MINISTRANATA U LUDBREG

OBJAVLJENO:

U četvrtak, 29. kolovoza 2013. održano je Biskupijsko hodočašće ministranata u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg. Devetorica ministranata iz Molva i Repaša praćenih svojim župnikom pridružili su se ostalim ministrantima Virovskoga dekanata.

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije hodočastilo je više od 400 djece i mladih, većinom ministranata i ostalih vjeroučenika iz župa biskupije.

Sve okupljene hodočasnike na početku je pozdravio vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral ministranata. Nakon pozdrava uslijedio je rad po grupama.

Prigodne kateheze pod nazivom “Pričest je izvor života” 18 animatora vodilo je za isto toliko skupina mladih. Kroz katehezu mladi su upoznali važnost ludbreškog svetišta, upoznali su se s osobom bl. Ivana Merza, koji je jedan od najvećih štovatelja sv. euharistije u povijesti Crkve, te su razmišljali o pričesti koja je izvor duhovnog, vjerničkog i vječnog života.

U 11 sati je slijedilo euharistijsko slavlje, prije kojeg je bila mogućnost za svetu ispovijed. Na početku je sve prisutne pozdravio vlč. Ivica Cujzek, župni vikar u Ludbregu. Poseban pozdrav bio je upućen ravnateljici Osnovne škole iz Ludbrega i svim učiteljima i učenicima, jer ova misa bila je i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine. Euharistijsko slavlje predvodio je duhovnik u Dječačkom sjemeništu na Šalati, vlč. Ivan Grbešić. U zanimljivoj i poučnoj propovijedi, na primjeru kotača, djeci i mladima objasnio je kako trebaju uvijek biti povezani s Isusom, koji je osovina njihova života. Kao što su špice kotača povezane s osovinom, tako i mi moramo biti povezani s Isusom preko molitve, sakramenata, dobrih djela, jer jedino tako možemo stići u životu k željenom cilju, a za mnoge mlade današnjice je taj cilj – poziv Isusa koji je rekao apostolu Petru: “Idi za mnom!”.

Nakon mise i kratke stanke za ručak svi hodočasnici su se uputili u obližnju kino dvoranu gdje je započeo drugi dio hodočasničkog programa. Na početku programa u kino dvorani sve je pozdravio i program najavio vlč. Dudašek, koji je pozvao vlč. Ivana Grbešića da predstavi svrhu, rad i život sjemeništa na Šalati. Posebno je bio dirljiv trenutak kada je vlč. Ivan pozvao na pozornicu sve one koji žele postati svećenici, redovnici ili časne sestre. Na taj poziv na pozornicu je došlo više od 30 mladih, koji su nagrađeni velikim pljeskom. U svojem govoru vlč. Ivan govorio je o Sjemeništu i svom vlastitom pozivu i izrazio želju da se uskoro na Šalati susretne sa svima koje Bog poziva u svećeništvo.

Svi su zajedno pogledali kratak film od 10 minuta o svjedočenju svoga poziva č. s. Maje Pavle Bašić iz Zagreba. Nakon filma na pozornicu je pristupila “ženska ekipa”, osoba A, koja je bila s. Damjana Barbarić, osoba B – vjeroučiteljica Dubravka Červek iz župe Martijanec i osoba C – animatorica Ana-Marija Pošpaić iz župe Bartolovec. Mladi su im mogli postaviti pitanja vezana uz njihov život i rad, inspirirana na odgledanom filmu. Program je vodila Maja Hudoletnjak, studentica Katehetskog fakulteta.

Nakon njihova svjedočenja, mladi su pogledali drugi kratki film o svjedočanstvu fra Joze Čirka. Potom je na pozornicu došla “muška ekipa”: osoba A – vlč. Siniša Dudašek, osoba B – bogoslov Dario Levanić i osoba C – animator Alen Žnidarić. Mladi su zatim njima postavljali svoja pitanja.

Na kraju ovog susreta mladi su se pomolili za sve osobe koje žive svoje duhovno zvanje u svijetu, za one koji su na putu prema svećeništvu ili redovništvu i za nova duhovna zvanja, primili Božji blagoslov te zapjevali pjesmu “Krist na žalu”, kojom je završilo ovogodišnje hodočašće ministranata i vjeroučenika u Ludbreg.

Skip to content