VELIKA MEŠA 2013.

OBJAVLJENO:

Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak, 15. kolovoza, središnje misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Molvama, koju vjernici nazivaju i podravskom katedralom, predvodio je provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Ljudevit Maračić.
U prigodnoj homiliji, propovjednik je podsjetio vjerske istine o Mariji, te posebno istaknuo da se ovogodišnja svetkovina Uznesenja Marijina na nebo slavi u Godini vjere, što je poticaj da se o Mariji razmišlja kao o majci vjere kršćana. Njoj je rođakinja Elizabeta uputila proročanske riječi: “Blago tebi što povjerova!” To je prvi portret kojim nam Evanđelje ocrtava Mariju već na svojim prvim stranicama. Papa Benedikt XVI., u svojem pismu „Vrata vjere”, kojim najavljuje i otvara Godinu vjere, posebno ističe Marijin primjer žene vjere. Propovjednik je podsjetio na dekret/odluku Apostolske penitencijerije iz Rima, koja je 19. studenoga prošle godine, zalaganjem i trudom uprave ove župe, udijelila osobitu ovlast da u ovoj i slijedećih šest godina svi oni koji pobožno hodočaste i pohode ovu crkvu i u njoj sudjeluju na jednom od svetih obreda, izmolivši ono što je predviđeno za takve slučajeve, i ispunivši uobičajene uvjete, mogu dobiti na određene dana, kao što je baš i Velika Gospa, potpuni oprost vremenitih kazni ako se iskreno pokaju za svoje grijehe i propuste te ako obećaju de će, čim to bude moguće, izvršiti spomenute uvjete i kad se pred bilo kojom slikom nebeske zaštitnice, duhovno pridruže marijanskim slavljima te milosrdnom Bogu vjerno prinesu svoje molitve i patnje. Naglasak je dakle na iskrenom kajanju za grijehe i čvrstom obećanju da će se popraviti život. Tada je i nama zajamčen život nakon smrti, rekao je o. Maračić.
U tom kontekstu je posvijestio, kako upravo tu misao nudi ovaj blagdan: nebo postoji i ono je pripravljeno onima koji to svojim životom na zemlji zasluže. Smrt nije posljednja riječ našeg života. Živimo u vremenu, kako bi rekao blaženi Ivan Pavao II., kad je civilizacija smrti preotela maha. Vidimo i slušamo sa svih strana, bilo tamo negdje daleko, u Iraku ili Afganistanu, kako svakodnevno umiru desetci i stotine nevinih ljudi, vidimo i čujemo u našoj blizini kako brojni naši ljudi gube živote na cestama, u prometu ili pri napadima bezdušnih i okorjelih lopova koji svakodnevno napadaju trgovine, benzinske postaje i štedionice. I još bolnija je ona statistika o kojoj se nerado govori, a to je smrt još nerođene djece ili prekid života u starosti, kad se nekima čini besmisleno daljnje življenje.

Današnji blagdan Marijina uznesenja u nebo, govori nam kako ima nešto što nadilazi smrt. To je život poslije smrti. Mi to čvrsto vjerujemo i Marijino uznesenje u nebo jasna je potvrda i poruka, bar nama koji u to vjerujemo. Marija je svojim životom, svojim putovanjem u vjeri, svojim hodočašćem vjere, pokazala da se živeći iz vjere i u nadi može već u ovome životu doživjeti nebo. To je divno iskustvo izrazila u hvalospjevu koji smo čuli u današnjem evanđelju. To je znak nade i poziv vjere svima nama: isplati se živjeti, pa i onda kada treba možda nešto potrpjeti, jer velika je nagrada koju je Gospodin pripremio onima koji mu vjeruju i koji ga ljube, rekao je na kraju homilije o. Maračić.

Misi je prethodila velika zavjetna procesija u kojoj je iz kapele Majke Božje Molvarske ulicama mjesta pronesen kip do župne crkve gdje će ostati do blagdana Male Gospe.  (Izvor: IKA)

Na sam blagdan slavljeno je šest svetih misa. u 16 sati slavljena je misa za roditelje i djecu nakon koje je podijeljen blagoslov okupljenim mališanima. Tijekom cijeloga dana bila je prigoda za svetu ispovijed. Proštenišnu crkvu posjetilo je od 6 do 22 sata nekoliko tisuća hodočasnika.

Skip to content