HODOČAŠĆE NA TRSAT

OBJAVLJENO:

150 hodočasnika župe Uznesenja BDM – Molve

U subotu, 20. listopada naša župa hodočastila je na Trsat u najstarije hrvatsko marijansko svetište. Putovali smo s tri autobusa. Došavši na Trsat bila je prilika za svetu ispovijed. U 10 sati slavljena je sveta misa koju je predvodio mons. Zvonimir Sekelj, župnik župe sv. Blaža iz Zagreba, a propovijedao je mons. dr. Milan Šimunović. Propovjednik je na osebujan i vrlo realan način predočio situaciju u kojoj se kršćani današnjice nalaze i potaknuo prisutne hodočasnike da “zbiju redove” i probude vjeru. Vjerovati i nadati se poput Marije i prihvatiti Božju volju jest kršćansko poslanje današnjice – rekao je mons. Šimunović.

Uz naše župljane bili su prisutni i hodočasnici iz Slovenije i još nekolicine hrvatskih župa. Nakon svete mise i hodočasničke okrjepe, te oproštaja u Svetištu krenuli smo put Opatije. U Opatiji smo posjetili crkvu navještenja Marijina, koju vode oci Isusovci. Budući da je bio sunčan i lijep dan, prošetali smo “lungomare”, a potom se uputili prema centru Novog Vinodolskog. Tamo smo se upoznali s poviješću ovoga starog grada i njegovim značenjem za hrvatsko zakonodavstvo. U Novom Vinodolskom donesen  je tzv. Vinodolski zakonik 1288. godine, prvi na hrvatskom jeziku! Nakon posjeta centru posjetili smo i zgradu, što ju je kupila naša Općina i nakon kratke okrjepe krenuli put Molvi i Repaša!

Za vrijeme hodočašća došlo je nekih novih prijedloga za iduću godinu, kao i novih hodočasničkih destinacija, koje ćemo nastojati uklopiti u pastoralni plan i posjetiti ih!

Skip to content