PROSLAVLJEN BLAGDAN MALE GOSPE

OBJAVLJENO:

8. rujna 2012. godine proslavili smo blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u našoj župi. Blagdan Male Gospe simbolično je dan završetka hodočasničke godine Majci Božjoj Molvarskoj. Protekla hodočasnička godina je veliki razlog za zahvalu Gospodinu za milosti i darove, kojima nas obasipa po iskustvu hodočasnika, koji nam dolaze s raznih strana Domovine i inozemstva.

Svečano misno slavlje započelo je u 11 sati. Uz okupljene župljana i hodočasnike nakon svete mise  uputili smo se u procesiji prema zavjetnoj kapelici Majke Božje Molvarske noseći Čudotvorni lik. Tradicija je da se Marijin lik nakon što je na svetkovinu Velike Gospe bio donesen u župnu crkvu na Malu Gospu vraća na svoje povijesno mjesto, gdje će ostati do sljedeće godine. Ovaj prijenos kipa obavlja se od 1901. godine i dio je bogate duhovne baštine prošteništa u Molvama.

U procesiji su nam se pridružili članovi (zmajevi) Družbe braće hrvatskoga zmaja uz članove Društva za povjesnicu i starine Molve. Nakon što smo otpratili Marijin lik u njezin dom i izmolili zavjetne molitve, okupili smo se oko kuće mons. Jurja Magjerca, dugogodišnjeg rektora i graditelja zavoda sv. Jeronima u Rima. Na kući mons. Magjerca otkrivenaje spomen-ploča u povodu 55. obljetnice njegove smrti. Na otkrivanju ploče govorio je prof. Mario Kolar (prikazao je ukratko život i lik mons. Magjerca), te mr. Dražen Podravec, pročelnik Zmajskog stola Križevci, koji je otkrio spomen ploču. Ploču je potom blagoslovio o. Tomislav Glavnik, župnik.

Foto: Zvonimir Ištvan

Skip to content