PROSLAVLJENA VELIKA MEŠA

OBJAVLJENO:

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije (Velika Meša) u Molvama proslavljen je svečano. Marijansko proštenište u Molvama mjesto je duge marijanske duhovnosti.

Uoči svetkovine Velike Gospe misno slavlje kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. Biskup je okupljenom mnoštvu hodočasnika, među kojima su bili i pješaci iz župa Virovskog dekanata i šire, kao i domaćim župljanima, na srce je stavio sliku Majke Marije, koja s posebnom brigom zagovara svoju djecu pred licem svoga sina Isusa Krista. Mons. Huzjak je ohrabrio vjernike da budu neustrašivi i odbace svaki strah koji dolazi izvana. Naš narod je vjekovima bio vjeran Kristu, utjecao se u zagovor Majci Božjoj i bio odan Crkvi. U posljednje vrijeme materijalno se prikazuje kao jedino „dobro“ za koje se isplati živjeti. Kršćani, pak, nadahnuti Marijinim primjerom biraju duhovno kao opciju, ali ne odričući se angažmana i svjedočkog primjera u svakodnevnom životu.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama u kojoj je nošen Čudotvorni kip Majke Božje Molvarske, a potom su izmoljene zavjetne molitve.

Na samu Veliku Gospu od ranih jutarnjih sati počeli su pristizati hodočasnici iz cijele đurđevačke i koprivničke Podravine. Grupa od 140 hodočasnika pješaka pristigla je iz 30-tak kilometara udaljenog Bjelovara. Jutarnje misno slavlje u 7 sati predvodio je o. Filip Musa, samostanski vikar.

Misno slavlje u 9 sati, kao i ono u 11 sati predvodio je vlč. Maksimilijan Milan Herceg, župnik u Bisagu Velikom. Pristigli hodočasnici s dubokom pozornošću su slušali riječi vrsnog propovjednika i pastoralca vlč. Milana, koji je jasnim i razumljivim riječima vjernicima tumačio Kristovo evanđelje, koje prožima ljudski život u svim segmentima života. Odnos prema nebeskom Ocu i zagovorna molitva Majci Božjoj bile su niti vodilje, kojima je ohrabrio hodočasnike posvješćujući im prisutnost Božju na svetim mjestima.

Na svetoj misi u 11 sati pristigli su hodočasnici iz mađarskog Vizvara, Belavara i Bolho-a predvođeni svojim svećenikom, te je dio službe riječi bio i na mađarskom jeziku.

U 10 sati započela je zavjetna procesija s likom Majke Božje Molvarske. Čudotvorni kip nosile su djevojke iz Molvi i Repaša (filijale župe Molva). Samo procesiju je predvodio o. Miljenko Hontić, generalni asistent Reda franjevaca konventualaca za Srednju i Zapadnu Europu. Marijin kip se na Veliku Gospu prenosi iz Zavjetne kapele u župnu crkvu, gdje će ostati do blagdana Male Gospe, kada će ga školska djeca u procesiji ponovno vratiti na mjesto njegova čuvanja.

U Popodnevnim satima održane su još dvije svete mise i to u 16 sati, koju je predvodio o. Miljenko Hontić i večernja u 19 sati, koju je predvodio i propovijedao o. Đuro Hontić.

Tijekom cijeloga dana ispovjednici su bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja. Blagoslov djece i roditelja bio je u 16.45 sati na kojem se okupio veliki broj djece i njihovih roditelja.

Ovogodišnja svetkovina Velike Gospe potvrđuje da je Molvarsko marijansko svetište duhovni centar podravskog dijela domovine, a broj pristiglih hodočasnika ohrabruje, te je poticaj za još bolji angažman cijeloj župnoj zajednici.

Hvala svima, koji su pohodili Molvarsko svetište, kao i svim suradnicima, svećenicima, sestrama, vijećnicima i župljanima, koji su se ugradili u pripremu i odvijanje Velike Meše u Molvama 2012.

Skip to content