Božićni blagdani u Molvama

OBJAVLJENO:

I ove godine božićni blagdani u Molvama proslavljeni su izuzetno svečano.

U četvrtak 22. prosinca župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u nazočnosti molvarskog župnika o. Tomislava Glavnika, načelnika Općine Molve Stjepana Fosića i predsjednika Molvarskog likovnog kruga Zvonimira Ištvana svečano je upalio rasvjetu na božićnim jelkama u crkvi, kao i na najvećim podravskim jaslicama.

“Molvarska božićna priča“ osmišljena je prošle godine od strane molvarskog župnika. Više molvarskih slikara, članova Molvarskog likovnog kruga, odazvalo se pozivu za oslikavanje kulisa za božićne jaslice. To su bili Đuro Jaković, Drago Kovačić, Josip Gregurić, Drago Žufika, Vladimir Ivančan, Martin Kopričanec, Josip Tot, Martin i Stjepan Đukin, Zvonimir Ištvan i Ivica Tuba. Veličina ovog impozantnog djela je 9,20 m x 2,80 m (akril na drvu), a podijeljeno je na četiri međusobno povezana polja. Kulisa je oslikana u izrazu autohtonog naivnog slikarstva ali s povijesnim utemeljenjem i geografskim smještajem zadanih momenata (brdo Herodion u blizini Betlehema, grad Betlehem i Jeruzalem).

Prof. dr. Adalbert Rebić (teološko-biblijski savjetnik), po riječima o. Tomislava Glavnika, svojim savjetima u pripremnoj fazi slaganja koncepcije djela dao je stvarni topografski smještaj i dokumentirano značenje.

Same jaslice veličine su 6,5 x 7 m², a u materijal je utrošena tona materijala od drva, mahovine, piljevine, gipsa i ostalog materijala do samih figurica što krase ove monumentalne i po svemu sudeći jedinstvene jaslice u Podravini, kaže autor jaslica Ivica Tuba.

Jaslice se mogu razgledati do blagdana Svijećnice 2. veljače iduće godine.

Na Badnjak prije same polnoćke u Repašu i Molvama te na sam Božić učenici OŠ Molve izveli su prigodan igrokaz pod nazivom “Isus u našem mjestu“, u kojem su sudjelovali: Branimir Balagović, Matija Kolar, Ljiljana Cenkovčan, Sara Kopričanec, Ana Kokša, Domagoj Krznarić, Lovro Molnar, Lucija Posavec i Krešo Hontić.

Radnja priče smještena je u današnje vrijeme. Igrokaz je osmislila vjeroučiteljica u Molvama Dijana Vujević. Mladi su na polnoćki izveli i recital sa svijećama “Nada“

U programu nakon božićne mise prvopričesnici su izrekli božićnu čestitku recitacijom, a zbor je otpjevao pjesmu “Kako da te ne volim“ sa solisticama Sarom Kopričanec i Antonijom Đuraj.

D. Kokša

 

Skip to content