Održan Marija Fest 2011.

OBJAVLJENO:

(Marija Belošević – IKA, Zagreb)

Župa Uznesenja BDM, odnosno molvarsko marijansko svetište i ove je godine bilo domaćin susreta mladih Varaždinske biskupije i Marija festa – festivala duhovne marijanske pjesme. Festival se održao po 9. put, a kao novost izvođači su sudjelovali u Duhovno-glazbenom kampu.
Glazbene radionice održane su u subotu, 8. listopada pod vodstvom Slavka Nedića, Čede Antolića i Davora Terzića. Kao plod radionica nastala je nova misa, koju su mladi izvođači premijerno izveli za vrijeme euharistijskog slavlja u subotu u večernjim satima u molvarskoj župnoj i proštenišnoj crkvi.
Svetu misu je predvodio i propovijedao o. Tomislav Glavnik, molvarski župnik i gvardijan. Nakon mise uslijedilo je cjelovečernje klanjanje, koje je trajalo do ponoći. Grupe mladih su se izmjenjivale i u desetminutnom vremenskom okviru imale priliku iznijeti svoje molitve, a na poseban način svoju pjesmu Isusu prisutnom u euharistijskom kruhu.
Na sam dan Marija festa, u nedjelju, 9. listopada u Molve su s raznih strana Varaždinske biskupije prispjeli srednjoškolci sa svojim vjeroučiteljima, predvođeni vlč. Damjanom Korenom, predstojnikom Katehetskog ureda Varaždinske biskupije. Za mlade je priređeno pokorničko bogoslužje, nakon kojeg je uslijedila i sveta ispovijed.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je u homiliji je posebno istaknuo povezanost učenika sa svojim Gospodinom.
Više od svega važniji je unutar osjećaj prihvaćanja pologa vjere. Imati svoju duhovnu odjeću čistom, znači odmicati se od grijeha i slabost i paziti na krsnu košulju, koju smo svi pozvani bijelu donijeti u nebo, naglasio je biskup, te pozvao okupljene mlade na radosno življenje svoje vjere.
U večernjim satima, mladi Varaždinske biskupije, kao i gosti iz drugih dijelova Hrvatske, te domaći vjernici dupkom su ispunili molvarsku crkvu u kojoj je održan 9. Marija fest u organizaciji Nacionalnog centra Udruge vojske Bezgrešne, Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Župe Uznesenja BDM iz Molvi i Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, a pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Otvarajući Marija fest, biskup Mrzljak je podsjetio na dnevno Evanđelje koje govori o Isusovom pozivu na gozbu. Kada se nalazimo na gozbi, a onda uz jelo i piće ide i pjesma. Zato mi večeras na neki način nastavljamo živjeti po evanđelju, i zato želim da ovaj susret bude uistinu susret molitve, života po Evanđelju. Zato želim da nastavite ovu gozbu na koju nas Isus poziva: pjevajte i slušajte, rekao je biskup.
Uslijedila je izvedba deset novih, kao i deset do sada već izvođenih skladbi.
VIS Otkrivenje iz Zagreba izveo je skladbe “Da li me čuješ” (glazba, tekst i aranžman Adrian Vinković Rangel) i “Kćeri Božje ljubavi” (glazba, tekst i aranžman Adrian Vinković Rangel).
Članovi VIS MIR iz Rožate (Dubrovnik) izveli su skladbe “Utješi me, Majko” (tekst Slavica Kutnjak, glazba Ivan Lučić, aranžman Goran Kovačić) i “Samo Tvoja ljubav, Bože” (glazba i tekst fra Ivan Matić, aranžman Goran Kovačić).
Mladi iz Subotice okupljeni u VIS Proroci nastupili su sa skladbama “Izgubljeno dijete” (glazba i aranžman Filip Čeliković, tekst Nevena Mlinko) i “Božje djelo” (glazba VIS Proroci, tekst Nevena Mlinko i Josipa Dević, aranžman Viktor Kesler).
Profesionalni pjevač iz Varaždina Antonio Tkalec predstavio se sa skladbama “Tako gdje si Ti” (tekst Agneza Levanić i Antonio Tkalec, glazba Antonio Tkalec, aranžman Ivan Mikulić) i “Evo, dolazim Gospodine” (tekst Agneza Levanić i Antonio Tkalec, glazba Antonio Tkalec, aranžman Ivan Mikulić).
VIS Izidor iz Splita izveo je “U krilu majčice” (tekst i glazba Jelena Laća, aranžman Albert Limić) i “S Tobom, Kriste, želim biti” (glazba Nikola Celić, tekst Jelena Laća i Josip Vlahović, aranžman Željko Šparmajer i Nikola Celić).
Ivo Šeparović i “Bljesak” iz Zagreba izveli su skladbe “Vjera moje majke” (tekst vlč. Josip Balog, glazba Ivo Šeparović, aranžman Toni Eterović) i “I tako sretan” (glazba i tekst Ivo Šeparović, aranžman Ante Pecotić).
Kantautor iz Rovinja Davor Terzić nastupio je sa skladbama “Anđeoska zvona” (glazba i tekst Davor Terzić, aranžman Denis Budim i Olja Dešić) i “Druga obala” (glazba i tekst Davor Terzić, aranžman Danijel Damjanović, Olja Dešić i Denis Budim).
Čedo Antolić i Zbor mladih Kraljice sv. Krunice iz Zagreba izveli su skladbe “Tebi, što si cvijet” (glazba Čedo i Matija Antolić, tekst Čedo Antolić, aranžman Matija Antolić) i “Na putu Gospodnjem” (tekst i glazba Čedo Antolić, aranžman Matija Antolić).
VIS Matheus iz Bizovca predstavio se sa skladbama “Salve Maria” (tekst i glazba Sandra Lovrinčević, aranžman Željko Nikolin) i “Slavi Boga Našega” (glazba Adrijana Baković, tekst Adrijana Baković i Barbara Franjić, aranžman Goran Đurković).
Posljednji izvođači na ovogodišnjem Marija festu bili su Apostoli mira iz Mađareva koji su nastupili sa skladbama “Marija, školjka spasenja” (glazba i tekst Zvonko Palić-Jonathan, aranžman Goran Kovačić) i “Ti si moja odluka” (glazba Filip Čeliković, tekst Ksenija Abramović, aranžman Goran Kovačić).

U riječi zahvale domaći župnik, gvardijan i čuvar svetišta o. Tomislav Glavnik nije krio radost održavanja susreta mladosti i pjesme. Posebno je zahvalio izvođačima, od kojih su neki prešli i više od 800 kilometara. Naglasio je, kako je njihovom nazočnošću malo marijansko svetište postalo veliko.
Hvala svima na molitvi i podršci. Molve na vas čekaju, Molve vas očekuju i nadam se 10. jubilarnom Marija festu u Molvama, ovdje u Marijinom domu, u marijanskom svetištu Majke Božje Molvarske, rekao je na kraju o. Glavnik.
Po tradiciji, festivalski program završio je s pjesmom „Zdravo Djevo“ koju su zajedno izveli svi izvođači ovogodišnjeg Marija festa.
Program je vodila Tanja Popec.

Skip to content