O. Đuro Hontić propovijedao u hrvatskoj nacionalnoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

OBJAVLJENO:

Hrvatski vjernici, bogoslovi, redovnice, redovnici i svećenici koji se nalaze u službama ili na studiju u Rimu, proslavili su svetkovinu svetog Jeronima svečanim misnim slavljem u petak 30. rujna u hrvatskoj crkvi Svetog Jeronima. Slavljem nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima i hrvatske crkve Sv. Jeronima ujedno je započela nova akademska godina za sve hrvatske studente koji se nalaze na raznim crkvenim sveučilištima u Rimu. 

Na poziv rektora Hrvatske crkve sv. Jeronima i Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima mons. Jure Bogdana, misno slavlje predvodio je hrvatski ispovjednik u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu o. Đuro Hontić, OFM Conv, u koncelebraciji pedesetak svećenika, a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor sv. Nikole Tavelića iz zagrebačke Kustošije. O. Đuro Hontić je naš župljanin rođenjem. Slaveći svetu misu u crkvi sv. Jeronima spomenuo se je i velezaslužnih rektora zavoda sv. Jeronima: mons. Jurja Magdjerca, graditelja trenutnog Zavoda, kao i mons. Đure Kokše, zagrebačkog pomoćnog biskupa. Obojica su rođeni Molvarci, koji su bili na službi u Rimu i svoje darove uložili u napredak i postojanje svetojeronimskih ustanova u Vječnom gradu Rimu.

Promatrajući život sv. Jeronima, o. Đuro pozvao je u homiliji sudionike slavlja na nasljedovanje sv. Jeronima koji je primio puno darova od Gospodina, ali je i puno radio na sebi i svojem životu, prihvaćajući milost Božju s kojom je rastao i drugima pomagao u rastu.

“Današnjem čovjeku upravo nedostaje te nježnosti, blagosti i finoće da bi mogao primijetiti Božju prisutnost u svom zemaljskom životu. Svakome od nas potrebna je izgradnja na duhovnom i intelektualnom polju. To nam je potrebno da bismo pobijedili svoju oholost i umišljenost, i da se približimo Bogu, a ne da nas to odvede od Boga. To je i najveća želja i uspjeh zloga i zla ovoga svijeta da čovjeku oduzme Boga. Jer čovjek pun sebe u svom neznanju i svojoj oholosti uvjeren je da nema Boga. Zato kaže papa Benedikt XVI, kad čovjek izgubi Boga onda je on sam izgubljen. Tamo gdje nema Boga nema ni budućnosti. I zato je današnji čovjek izgubljen jer je izgubio Boga, a u svojoj oholosti zatvorio se u sebe”, istaknuo je Hontić.

Na kraju misnog slavlja rektor Bogdan zahvalio je o. Đuri na predvođenju misnoga slavlja te mu čestitao 25. obljetnicu svećeništva što je ove godine slavi.
Mons. Bogdan također je sudionicima slavlja prenio čestitke većine hrvatskih biskupa što su mu ih uputili prigodom proslave svetkovine zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima i hrvatske crkve Sv. Jeronima u Rimu.
Na misnom slavlju nazočili su i veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak, veleposlanik RH u Italiji Tomislav Vidošević te dosadašnja ravnateljica Diplomatske akademije MVP Italije i nova veleposlanica Republike Italije u Republici Hrvatskoj Emanuela D’Alessandro, kao i drugi diplomatski predstavnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Skip to content