Župno hodočašće u Mariju Bistricu

OBJAVLJENO:

U subotu, 20. kolovoza 2011. naša župa hodočastila je u Mariju Bistricu. S područja župe autobusom je na hodočašće  krenulo 80 hodočasnika, dok ih je još nekolicina došla osobnim automobilima. Hodočasnici iz Repaša krenuli su u 6.30h, a oni iz Molva u 7h. Auobuse su vodili o. Stjepan Lončar, domaći sin i misionar za Hrvate u Gary u Sjedinjenima Američkim državama, koji se trenutno nalazi na kraćem odmoru u Hrvatskoj i o. Tomislav Glavnik, župnik.

U 9 sati stigli smo preko Bjelovara, Vrbovca, Sv. Helene i Komina do Marije Bistrice. Odmah po dolasku zaputili smo se u crkvu i svetište Majke Božje Bistričke na hodočasnički pozdrav i zapjevali smo punim glasom: “Majko Božjo Bistrička, moli se za nas!”. Preporučujući sebe i svoje drage, molili smo za sve kojima je Božja pomoć potrebna, a na poseban način prikazali smo svoje obitelji i župu.

U 10 sati uputili smo se na Kalvariju i izmolili smo križni put. U vremenu prije i poslije križnog puta bila je i prigoda za svetu ispovijed za one koji su tražili oprost grijeha i utjehu u sakramentu pomirenja.

Svetu misu predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup. Naime, subota po Velikoj Gospi tradicionalno je hodočašće podravskoga i sisačkoga kraja. Tako su se dva dijela naše Domovine sastala i zajedno molila u Nacionalnom marijanskom svetištu. Budući da je Sisačka biskupija nedavno ponovno ustanovljena, bilo je to i 2. hodočašće Sisačke biskupije na Mariju Bistricu.

Po svetoj misi bilo je slobodno vrijeme do 14 sati. U 14 sati došli smo u Svetište, kako bismo se oprostili od Majke Božje Bistričke i preporučili još jednom u njen zagovor. Završivši pobožnost uputili smo se prema svojim autobusima i krenuli istim putem u svoje Molve, Repaš, Gornju Šumu….

Za vrijeme cijeloga puta smo molili, pjevali, kako duhovne, tako i prelijepe podravske i narodne pjesme. Tužan se nitko nije vratio! Zaključili smo da je u Mariji Bistrici bilo stvarno lijepo. Oduševili smo se izgrađenošću i urednošću Svetišta, okolišta i Kalvarije. Vratit ćemo se opet. Zapišite u kalendare za sljedeću godinu: Župno hodočašće na Mariju Bistricu bit će u subotu 18. kolovoza 2012!

Skip to content