Proslavljen blagdan Velike Gospe

OBJAVLJENO:

Velika meša u “podravskoj katedrali”

U podravskom marijanskom svetištu u Molvama u kojem se nalazi Čudotvorni kip Majke Božje Molvarske iz 1490. godine svečano je proslavljen blagdan Velike Gospe i zaštitnice župe Molve.

Župljani i brojni hodočasnici pripravljali u se na blagdan trodnevnicom od 12. do 14. kolovoza.

Prvi dan, u petak, 12. kolovoza održana je duhovna obnova koju je predvodio dr. fra Ivo Pavić. U subotu, 13. kolovoza misu je predvodio je vlč. Milan Kerš, župnik u Zrinskom Topolovcu. Treći dan trodnevnice u nedjelju, 14. kolovoza s misom bdjenja kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske uz mnoštvo okupljenih vjernika predvodio je domaći župnik o. Tomislav Glavnik. Nakon mise uslijedila je procesija sa svijećama.

Vjernicima se kroz vrijeme trodnevnice u prigodnim propovijedima nastojalo tumačenjem Svetoga pisma i na primjeru herojskoga Marijina života uliti nadu i ohrabriti ih na dosljedno kršćansko življenje, sakramentalni život kao sredstvo spasenja i na uvjereno svjedočenje vjere u svim prilikama svakodnevnog života. Trodnevnica je bila upotpunjena večernjom molitvom vjernika, krunicom, euharistijskim klanjanjem. Nakon euharistijskog slavlja drugog dana trodnevnice upriličen je koncert „Ave Maria“ klasičnih djela sakralne umjetnosti poznatih skladatelja u izvođenju Martine Evačić, mezzosopran i korepetitora Josipa Pankarića, klavir.

Na sam blagdan u Svetištu su se od ranih jutarnjih sati počeli okupljati hodočasnici iz bliže, ali i dalje okolice. Prvu svetu misu u župnoj crkvi u 7 sati predvodio o. Filip Musa, član samostana franjevaca konventualaca u Molvama. Misno slavlje u 9 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske, kao i središnje u 11 sati u župnoj crkvi predvodio je fr. Frano Prcela, dominikanac u koncelebraciji s o. Tomislavom Glavnikom, župnikom i o. Željkom Pašom, isusovcem i domaćim sinom. Nakon mise u 9 sati uslijedila je zavjetna procesija s prenošenjem kipa Majke Božje Molvarske u župnu crkvu. Zavjetna procesija u današnjem obliku održana je po 110. put. Mnoštvo pristiglih hodočasnika i domaćih župljana pratilo je Marijanskom ulicom uz pjesmu i molitvu lik svoje nebeske zaštitnice. Procesiju je predvodio i pratio kip Majke Božje Molvarske o. Željko Paša, D.I.

U prigodnoj homiliji fr. Frano Prcela je tumačeći evanđeoski ulomak Lukina evanđelja o susretu dviju velikih žena Marije i Elizabete spajao ondašnji trenutak sa današnjim vremenom i okolnostima i datostima onoga što zovemo: biti kršćanin sada. Propovjednik je istaknuo kako sadržaj blagdana Velike Gospe nije samo komemoracija nekog davnog događaja u kojem je Marija uznesena dušom i tijelom na nebo, već da se blagdanska poruka tiče svakog pojedinog vjernika. Sami, i osobno potaknuti smo iz dana u dan truditi se ono malih uznesenja, malih Uskrsa da bi smo poput Marije zadobili veliki Uskrs u kraljevstvu nebeskom. Za pravilno shvaćanje kako evanđeoske poruke tako i blagdana nije dostatan okvir nečeg što zovemo običaj, navika, tradicija. Evanđelje, a posebno susret Elizabete i Marije govori o uzdignuću na razinu potpunog pouzdanja i povjerenja u Božji naum s nama ljudima. Njih dvije – rekao je propovjednik – imale su mnoge razloge za zabrinutost i jadikovanje, budući da je jedna ostala trudna, a nije bila udata, a za drugu su se pitali, kakav je grijeh počinila da je bila nerotkinja. Ljudskim riječima govoreći život im je mogao nalikovati na katastrofu. No, one se ne žale već svojim stavom i držanjem šire radost i nadu. Bog im čini velika djela, koja nisu pridržana samo njima, već cijelom ljudskom rodu. Elizabeta i Marija znale su tu Božju radost podijelili i dijeliti sa svima. To je poruka vjernicima i danas: radovati se s drugima, pokazati nadu, ne ljubiti samo onoga koji je ljubljiv, nego i onoga tko to nije, isticati i prepoznavati dobro oko sebe i u drugima. Sve to znači osobno se uzdizati i životom pokazati što je Velika Gospa. Marijin Uskrs jest i može biti i naš Uskrs. Stoga je prijeko potrebno znati se zahvaliti za dobro što ga imamo prilike iskusiti u životu. Marija i Elizabeta beskrajno su zahvalne za „Silna djela koja im Gospodin učini“!. Dale su nam primjer što ga treba nasljedovati.

Nakon misnog slavlja u 16 sati kojeg je predvodio o. Tomislav Glavnik uslijedio je blagoslov djece, koja su u pratnji svojih roditelja došla zahvaliti za svoj život i preporučiti se zagovoru Majke Božje za sretno odrastanje.

Misna slavlja blagdana Velike Gospe završila su u Marijanskom svetištu u Molvama u 19 sati. Toga dana posljednje slavlje predvodio je i pod njim propovijedao o. Filip Musa.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije ostala je otvorena do 22 sata. Tijekom cijeloga dana vjernici su u pobožnosti i s poštovanjem dolazili, molili i zahvaljivali. Kroz svetište na tijekom dana svetkovine Velike Gospe prošlo oko 10.000 vjernika.

Podravina i okolni kraj u Molvama iz godine u godinu osjećaju mjesto posebne blizine Božje i mira. Sve više hodočasnika dolazi na pitoreskni molvarski brežuljak gdje se uzdiže velebna župna i prošteništna crkva posvećena Marijinu uznesenju, gdje će se do blagdana Male Gospe 8. rujna čuvati kip Majke Božje Molvarske, da bi ga djeca u procesiji vratila u zavjetnu kapelu. U njoj će pak Kip čekati 15. kolovoza iduće godine na brojni vjernički puk.

Zavjetna kapela koju je 1901. godine sagradio tadašnji molvarski župnik Blaž Tomašić. Prije ovogodišnje svetkovine Velike Gospe kapela je na inicijativu i marom župnika o. Tomislava Glavnika obnovljena. U 110 godina dugoj povijesti kapela je bila obnavljana dva puta. Prva faza ovogodišnje obnove obuhvatila je obnovu poda, krečenje zidova i osvježenje fasade, te mijenjanje dotrajale stolarije novom. Po završetku prve faze u kapelu je vraćen kip Majke Božje Molvarske koji se u tijelu obnove čuvao u župnoj crkvi. Druga faza obnove obuhvaća restauraciju oltara koji će u kapelu biti vraćen potkraj rujna o.g., a potom će se pristupiti trećoj fazi obnove, tj. zamjeni dotrajalih jarmova i postolja za zvona.

Skip to content