Svetkovina Velike Gospe – Velika meša

OBJAVLJENO:

SVETKOVINA VELIKE GOSPE – VELIKA MEŠA

Plakat za Veliku mešu

Velika Meša, koja je ujedno Molvarsko proštenje, bit će proslavljena u ponedjeljak, 15. kolovoza u župi Uznesenja BDM u Molvama.
Prva misa je u 7 sati u župnoj crkvi.

Misu u 9 sati kod zavjetne kapelice predvodi o. Frano Prcela, OP (Berlin).

Nakon mise slijedi procesija prema župnoj crkvi Marijanskom ulicom sa zavjetnim kipom Majke Božje Molvarske.

Svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi predvodit će također o. Frano Prcela, dominikanac.

Mise su još u 16 sati (s blagoslovom djece), te večernja u 19 sati.
Za vrijeme svih misa bit će prigoda za ispovijed, a nakon misa blagoslov nabožnih predmeta.

Frano Prcela OPFra Frano Prcela OP (red propovjednika – dominikanaca) rođen je 1966. godine u Sinju. U Zagrebu je završio Klasičnu gimnaziju te započeo studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji će završiti u Bonnu 1990. Trenutno završava doktorsku disertaciju o Jurju Križaniću. 1988. godine utemeljio je časopis “Izazov istine”, čiji će urednik biti do 1990. godine. 1992. do 1996. glavni je urednik časopisa “Kontakt” u Kölnu. Također, od 1995. do 2003. bio je urednik  više stručnih serija Centra za studije i izdavaštvo Hrvatske dominikanske provincije u Zagrebu.


Urednik je časopisa “Kultura i religija u Europi” u Münsteru. Bio je dopisnik i komentator više časopisa i novina među kojima zagrebačkog Vjesnika, Trećeg programa Hrvatskog radija, Deutsche Welle iz Kölna itd. Obnašao je više službi u Crkvi. Od 1999. do 2003. bio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije, i tad je bio najmlađi provincijal na svijetu. Od 2000. do 2003. presjedao je Odborom za medije Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske konferencijeviših redovničkih poglavara. U istom razdoblju bio je predsjednik zajedničke komisije HBK i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara te dvije godine predsjednik potonje. Znanstveni je suradnik Instituta M.-Dominique Chenu od 2003. godine.
Autor je više knjiga među kojima: Sumnja kao krepost (s Vesnom Kusin), Dijalog teologije i umjetnosti. Razgovor teologa Ivana Šaška i slikara Dimitrija Popovića (2003.), Kad bismo bili dosljedni (2004.), Sto godina nije samo prošlost. Zbornik proslave 100. obljetnice Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela čuvara (sa s. Dolores Matić), Zagreb 2007. U svojim člancima i izlaganjima osobito se bavi tematikom praštanja, pomirenja, suživota, dijaloga, (kršćanskog) identiteta, ulozi intelektualaca u formiranju društva, odgoju mladih. (CV preuzet s www.verbum.hr)
Skip to content