Održan „Marijafest 2010“

OBJAVLJENO:

Festival Marijanskih pjesama „Marijafest 2010“, osmi po redu održan je u nedjelju, 10. listopada u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Molvama, koja se još naziva i „podravskom katedralom“. Festival je održan je u organizaciji Nacionalnog centar Udruge Vojske Bezgrešne, Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Sakralne galerije hrvatskih umjetnika Laudato i župe Uznesenja BDM Molve, te pod pokroviteljstvom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Uz mnoštvo mladih Varaždinske biskupije koji su toga dana u Molvama imali i svoj susret, Festivalu su nazočili brojni redovnici i redovnice, vjeroučitelji, te varaždinski biskup Josip Mrzljak, o. Josip Blažević izaslanik provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Ljudevita Maračića, župnik i gvardijan u Molvama o. Tomislav Glavnik, gvardijan samostana sv. Franje u Cresu i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala o. Zdravko Tuba, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupe vlč. Damjan Koren, provincijski upravitelj Vojske Bezgrešne o. Ante Gašparić, direktorica Sakralne galerija Laudato Ksenija Abramović i načelnik Općine Molve Stjepan Fosić. Otvarajući Festival, biskup Josip Mrzljak je istaknuo kako je Festival Marijina svečanost.

Mi katolici častimo Mariju na različite načine. Molimo krunicu, pjevamo. No, najvažnije je nju nasljedovati. U listopadu molimo krunicu desetku po desetku. Neka i ova svečanost pjesme bude kao desetke krunice kojima čete častiti Mariju, kojima ćete se obogatiti i pod njezinom zaštitom vratiti se svojim kućama, svojim svagdanjim poslovima, školi, rekao je biskup Mrzljak, te poželio uspjeh i blagoslov ovoj Marijinoj svečanosti u Molvama.

PSudionici rvi izvođač bio je VIS Mihovil iz splitske župe Kamen sa skladbama „Ti si ta“ (glazba i tekst Mate Pocrnjić, aranžman Ante Pupačić) i „Bog me voli“ (glazba i tekst Anita Jurčević, aranžman Ante Pupačić). VIS Proroci iz subotičkog svetišta Gospe Bunarićke koji izveli su skladbe „Gospi Banarićkoj“ (glazba VIS Proroci, tekst Nevena Mlinko) i „Zagrljeni u duši“ (glazba Josipa Dević i Viktor Kesler, tekst Josipa Dević, aranžman Viktor Kesler), Davor Terzić iz Rovinja izveo je „Vrati nas, Majko“ (glazba, tekst i aranžman Davor Terzić) i „Svaki dan s Tobom“ (glazba i tekst Davor Terzić, aranžman Kristian Terzić). Vlatka Linarić iz zagrebačke župe Uzvišenja sv. Križa u Sigetu nastupila je sa skladbama „Ustrajati trebalo je“ (glazba i aranžman Dražen Žanko, tekst Vlatka Linarić) i „Vječno svjetlo ljubavi“ (glazba i aranžman Dražen Žanko, tekst Vlatka Linarić). Antonio Tkalec iz Varaždina izveo je  skladbe „Majko Nebeska“ (glazba Antonio Tkalec, tekst Agneza Levanić i Antonio Tkalec, aranžman Ivan Mikulić) i „Raspeta ljubav“ (glazba Stephen Bishop i Eric Patrick Clapton, glazbena obrada Davor Canjuga i Antonio Tkalec, tekst Marina i Zvonko VIljevac i Antonio Tkalec, aranžman Ivan Mikulić). VIS Matheus iz župe Sv. Mateja apostola i evanđelista iz Bizovca izveo je skladbe „Neka mi bude“ (glazba i tekst Sandra Lovrinčević, aranžman Željko Nikolin) i „Utočište vječno“ (glazba Adrijan Baković, tekst Sandra Lovrinčević, aranžman Željko Nikolin). Skladbe „Ženo, evo ti sina“ (glazba Danijel Trubić i Dijana Krčmar, tekst Danijel Trubić, aranžman Toni Eterović) i „Sve moje Tvoje je“ (glazba Danijel Trubić, tekst Danijel Trubić i Damir Topić, aranžman Toni Eterović) izveo je zbor mladih Il Santo iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba, Maja Radić iz Rijeke izvela je skladbe „Zdravo, Marijo“ (glazba i aranžman Duško Rapotec-Ute, tekst Tatjana Bon) i „Pjesma nad pjesmama“ (glazba i aranžman Duško Rapotec-Ute, tekst Tatjana Bon). Župnik zagrebačke župe sv. Josipa Radnika u Gajnicama vlč. Ljubo Vuković i Credo izveli su skladbe „Pod križem“ (glazba Ljubo Vuković, tekst Iva Noršić, aranžman Olja Dešić) i „Smiluj mi se, Bože“ (glazba Ljubo Vuković, tekst Psalam 51, aranžman Domagoj Pavin i Slađan Turković).

Posljednji izvođač ovogodišnjeg Marija festa bili su Apostoli mira iz župe Sv. Vida i Jurja u Mađarevu sa skladbama „Biti kao Marija“ (glazba Emilio Kutleša, tekst Ksenija Abramović i Emilio Kutleša, aranžman Goran Kovačić) i „O, koliko velik si“ (glazba Stjepan Mihaljinec, tekst Ksenija Abramović, aranžman Goran Kovačić).

Na kraju Festivala, prisutnima se obratio izaslanik provincijala, o. Josip Blažević. On je istaknuo kako je festival veličanstveni duhovno-molitveni i kulturni događaj, svima je zahvalio na doprinosu, a posebno je na potpori i nazočnosti zahvalio varaždinskom biskupu Josipa Mrzljaku.U vremenu kada čujemo toliko mračnih vijesti, ovo je svijetli događaj pod okriljem Majke Božje koji veliča Gospodina i vjerujem događaj koji nas je sve oplemenio. Preporučam ga Gospi Molvarskoj sa željom da bude još takvih lijepih događaja, rekao je o. Blažević.

Marija fest je završio zajedničkim izvođenjem pjesme „Zdravo Djevo“. Program festivalske večeri vodila je Tanja Popec.

 

UDavor Terzić uvodniku programske knjižice o. Zdravko Tuba je u osvrtu na pjesme istaknuo kako su one izraz slavlja Gospodina i štovanja Bogorodice. Glas su njezine kreposti i puta spasenja. U zahvalnost autorima pjesama neka im Djevica Bogorodica izmoli blagoslov u sadašnjosti i besmrtni život u vječnosti, piše o. Tuba. Vlč. Damjan Koren poručuje mladima kako živjeti život s Isusom Kristom i za Njega njaveća je radost. S Marijom zajedno. Neka nam pjesmi bude molitva, a u molitvi vjera, ufanje i ljubav velika. O. Tomislav Glavnik u predgovoru podsjeća kako Mariju, majku Isusovu narod od davnine zove Dobrom majkom, koja svojom nesebičnošću upućuje ljude dobre volje k svome Sinu Isusu. Uvjeren sam da će i ovogodišnji susret mladih i festival duhovne marijanske pjesme Marija fest 2010. u Molvama biti poticaj za otkrivanje Marijine veličine u njegovoj ulozi pokazivačice puta. Susret s braćom i sestrama u vjeri, lomljenje euharistijskoga kruha i splet pjesama izraz su vjerničke težnje za budućom domovinom: obećanim nebom. Marija, iako ponizna, zavređuje pohvalu jer je dala primjer pravog nasljedovanja Isusa Krista, našega Gospodina. Primite Mariju kao svjetlo što obasjava vaš svakodnevni hod i vjerujte njezinom Sinu i našemu Spasitelju, poručuje o. Tomislav Glavnik. Kao što su sve note u svakoj pjesmi različite, a na koncu ostvaruju sklad, neka se i ovdje očituje sklad ljubavi darovane Bogu na slavu i Blaženoj Mariji na čast. Ljubav je jedino blago koje se umnaža dijeljenjem. To je jedini dar koji se to više uvećava što se više troši. To je ujedno i jedino poduzetništvo koje se upravo trošenjem više zarađuje. Poklanjajmo to blago i dalje čineći dobro. Stvarajmo i dalje djela za nebesa dostojna. Gradimo svijet koji doista može biti ljudski dom gdje ljubav prebiva, poručuje Ksenija Abramović.

Sakralna galerija „Laudato“ i ove godine izdala je nosač zvuka s pjesmama koje su izvedene na Festivalu.

 

Skip to content