„VELIKA MEŠA“ 2010.

OBJAVLJENO:

15. 8. 2010. – Na svetkovinu Velike Gospe, u najveće Marijansko svetište i proštenište u Podravini u Molvama od ranoga jutra pristizali su hodočasnici iz okolnih župa (Virje, Novo Virje, Đurđevac, Gola…). Prvu svetu misu u 7 sati predvodio je o. Filip Musa, član samostana Uznesenja BDM u Molvama. Euharistijsko slavlje u 9 sati kod zavjetne kapele predvodio je domaći sin o. Zdravko Tuba, gvardijan samostana sv. Frane na Cresu. Nakon mise u 9 sati Marijanskom ulicom u procesiji čudotvorni kip Majke Božje Molvarske prenesen je u župnu crkvu Marijina Uznesenja. Središnje euharistijsko slavlje u predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u koncelebraciji s generalnim asistentom Reda franjevaca konventualaca za Srednju Europu o. Miljenkom Hontićem, dekanom Virovskog dekanata preč. Josipom Brglesom, bivšim molvarskim župnikom o. Ivanom Poleto i sadašnjim župnikom o. Tomislavom Glavnikom koji je u ime svih vjernika uputio dobrodošlicu varaždinskom biskupu.

Biskup se u svojoj propovijedi zadržao na tumačenju značenja dogme o Marijinom Uznesenju na nebo, što ju je proglasio papa Pio XII. Vjernike je potaknuo na razmišljanje o posluhu Crkvenom Učiteljstvu naglasivši da su vjernici pozvani prihvatiti crkveni nauk u pogledu vjere i morala, dok smo svi svjesni da je Crkva grešna u dijelu koji se tiče ljudi. Ta ljudska grešnost ne umanjuje svetost Crkve, budući da je Crkva sveta jer je utemeljena od Isusa Krista, koji ju je učinio svetom. Bez obzira što se danas može čuti da je Crkva stara, konzervativna, da pripada u prošla vremena ona nosi polog vjere i velikog iskustva, koji joj daje mogućnost ocijeniti ono što je istinito, ispravno i vrijedno. Na svom hodu Crkva putuje kroz vrijeme. Vjernici kao članovi Crkve putuju s njom. Na tom putu često se događaju kušnje, koje traže da se odabere lakši put, put mimo Crkvenog naučiteljstva. No to nije ispravan put, jer kršćanstvo nije izbor lakšeg puta, već onog istinitog. Stoga, Marija daje primjer svakome kršćaninu da riječima koje izrekla: „Evo službenice Gospodnje neka mi bude po Tvojoj riječi“ označava poziv na svetost u skladu s voljom Božjom. Sigurno da joj nije bilo lako, ali se pouzdala u Božju riječ i povjerovala joj – naglasio je mons. Mrzljak. Pozvani smo da se na takav način i mi odazovemo na Božji poziv. Neka nas blagdan Velike Gospe, koji stoji kao znak nade, ohrabri i potiče u našem svakidašnjem životu, zaključio je biskup Mrzljak.

„Podravska katedrala“ bila je pretijesna da bi primila sve vjernike hodočasnike, pa je većina svetu misu pratila na prostoru oko župne crkve. Župni zbor, pod ravnanjem s. Lidije Mahovlić pratio je euharistijsko slavlje liturgijskim pjevanjem, a nakon mise i brojnim marijanskim pjesmama. Vjernici i hodočasnici su nakon mise po uvriježenoj tradiciji izvršili svoj zavjet obilazeći oko glavnog oltara na koji je bio smješten čudotvorni kip Majke Božje Molvarske. Kao i svake godine brojno mnoštvo hodočasnika je prispjelo u ovo naše poznato podravsko svetište i proštenište na molitvu tražeći utjehu i zagovor Majke Božje Molvarske.

U vjerničkom mnoštvu bilo je lijepo vidjeti osim gostiju i domaće sinove i kćeri koji su se odazvali Božjem pozivu. U „oazi duhovnih zvanja“ na odmoru i uz razne svoje obveze našli su se iz obitelji Hontić o. Miljenko i s. Doroteja, milosrdnica; iz obitelji Lončar; o. Stjepan i s., Zrinka milosrdnica, te o. Zdravko Tuba.

Večernju svetu misu predvodio je i propovijedao o. Stjepan Lončar, gvardijan samostana sv. Josipa iz Gary, SAD.

Kao i svake godine tako i ove molvarci su se na svečan način pripremali za blagdan Velike Gospe ujedno i najveće proštenje u godini. Trodnevnicu u duhovnom ozračju predvodio je domaći sin o. Miljenko Hontić generalni definitor Reda franjevaca konventualaca u Rimu. Nakon mise bdijenja slijedila je procesija sa svijećama i zavjetnim kipom na prostoru kraj zavjetne Kapele Majke Božje.

Skip to content